Kalle v Echu: Naši hudbu si musí objevit každý sám

10. listopad 2017

„Kalle, to jsme my dva,“ říkají Veronika Buriánková a David Zeman o své kapele a nenarážejí tím ani tak na personální obsazení, jako na skutečnost, že se ve své hudbě nebojí ve vší upřímnosti odhalovat.

Zajisté i proto k nim hned po vydání debutu Live from the Room (2014) přilnulo tolik posluchačů, zajisté i tato autenticita stála za tím, že jako dosud jediní získali nominace na cenu Vinyla pro Objev, ale rovnou i Album roku. „Na našich koncertech se k sobě lidé chovají, jako kdyby se znali,“ připomínají Kalle.

Tři roky poté se vracejí s nástupnickou deskou Saffron Hills a je jasné, že všechno je na svém místě, že všechno je, jak má být. Kapele se z příznivé odezvy nezatočila hlava, zůstala takříkajíc sama sebou – a zároveň se zřetelně posunula k něčemu, co můžeme nazvat suverénnějším výrazem. I tentokrát Kalle nahrávali na pás; prvotní pokus zaznamenat nové album digitálně kapela vyhodnotila jako „bez duše“. A bez té by Kalle nemohli existovat.

Zatímco první album vzniklo naprosto spontánně, to druhé už Kalle více promýšleli – nikdy ale příliš, v čemž jim byla nápomocna i technická omezení spočívající v nahrávání na pásový rekordér. Vnější tlak vycházející z očekávání fanoušků kapela podle svých slov přetransformovala ve „vnitřní pnutí“ – nikoliv svazující, ale naopak povzbudivé.

Kalle prostřednictvím Saffron Hills slaví nejen deset společných let, ale i završení tříletého tvůrčího období, během něhož vydali taky desky emo-posthardcorových Nod Nod a čistěji rockové, znovuoživené Veeny.

Křty nové desky Kalle proběhnou 4. prosince v Praze a 22. prosince v rodném Táboře.

PLAYLIST
Kalle – Oh, My Soul
Arabrot – The Gospel
Papa M – Beloved Woman
Chelsea Wolfe – Grey Days
Kalle – Fear
MoE – Mucosa
Burning Witch – Sacred Predictions

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.