Kam a proč odchází čeští vědci?

19. duben 2016

„Máme čím dál tím víc studentů a absolventů doktorských programů, pro které ale není dostatek pracovních míst. Zajímalo mě, kam odchází lidé, kteří se nemohou uplatnit v akademické sféře.“ Alternativní kariéry českých vědců sleduje Kateřina Cidlinská v knize rozhovorů Změna trasy: o odchodech z vědy.

Vedle nadprodukce absolventů a nedostatku míst v akademické sféře přispívají k odchodům vědců i další aspekty. Ti akademici, kteří si místo najdou, se potýkají s nízkým finančním ohodnocením, byrokracií nebo tlakem na častou publikaci článků v prestižních magazínech.

Jaké možnosti se jim otevírají? Podle Kateřiny Cidlinské je uplatnění vědců velmi rozmanité: „Někdy zůstávají v akademické sféře, ale přesouvají se z vědeckých pozic na infrastrukturní, třeba na pozice projektových manažerů. Absolventi přírodovědných nebo technických věd mají široké možnosti uplatnění v průmyslu, ať už v komerčních výzkumech, nebo jako manažeři. Sociálně vědní a humanitně vědní absolventi míří do státní nebo neziskové sféry. Často se jim přitom daří zůstat nějakým způsobem u svého výzkumného tématu.“

Kniha Změna trasy: o odchodech z vědy je součástí širšího výzkumu o genderu a vědě. Ten se zabývá kariérními drahami žen v české vědě a také specifickou situací začínajících vědců a vědkyň. Pokud vás téma zaujalo, podívejte se na web http://www.genderaveda.cz/ a poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.