Kanadská divočina je obrovská, říká o národních parcích cestovatel a podnikatel Filip Molčan

6. červen 2022

Filip Molčan, technologický inovátor, nadšenec do přírody a také dobrovolný strážce NP České Švýcarsko, se potřetí vypravil na západ Kanady a na Aljašku. Zážitky z cesty a znalost fungování narodních parků přináší do cestovatelského magazínu Radia Wave.

„Můj život ovládají technologie a příroda,“ říká o sobě úspěšný technologický podnikatel a cestovatel Filip Molčan.

Západní Kanadou

Filip Molčan

Kanadu navštívil už třikrát, především její západní část. Jak sám popisuje, postupně rozšiřuje svůj záběr mimo populární turistické cíle. Poznal Vancouver Island i samotný Vancouver, Britskou Kolumbii, Calgary a Edmonton. Neskrývá svoje nadšení z národních parků v kanadských Rockies, zná místa jako Jasper, Banff, Kootaney, Yoho a mnoho dalších. Letošní třetí výprava do Kanady byl v podstatě road trip podél železniční tratě z Edmontonu do Země Prince Ruperta zatížené prospektorskou historií.

Někdy s medvědy, někdy bez

Vrcholem cesty pro něj bylo městečko duchů Stewart, které sousedí s aljašským Hyderem. Na rozdíl od minulé návštěvy, kdy během 14 dní potkal 18x medvěda, tentokrát nezaznamenal ani jednoho. „Místní se ale na riziko setkání s ním dívají hodně jinak,“ podotýká. „A puma je mnohem nebezpečnější,“ usmívá se.

Národní parky a smysl pravidel v nich

Hodně pozornosti věnoval tomu, jakým způsobem v Kanadě fungují národní parky, což vychází z jeho zkušenosti života v Českosaském Švýcarsku, pro které také pracuje jako dobrovolný strážce tamějšího národního parku. K tomu se dostal opravdu neobvyklým způsobem –⁠ jednou porušil pravidla a po setkání se strážcem se o celou věc začal víc zajímat…

O Českosaském Švýcarsku, Kanadě, ochraně přírody a využívání technologií během cestování mluví Filip Molčan v cestovatelské Casablance na Radiu Wave. Poslechněte si kompletní záznam rozhovoru a nezapomeňte na narozeninový večírek pořadu 10. června! Proběhne v pražském Café V lese jako setkání tvůrců, hostů a posluchačů pořadu s přednáškovým programem a promítáním.

Z cesty Filipa Molčana po Kanadě
autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.