Karel Veselý: V prvním vydání Hudby ohně jsem psal o smrti rapu. Teď je dominantním žánrem

18. únor 2022

Kniha hudebního publicisty Karla Veselého věnovaná fenoménu afroamerické populární hudby vyšla pod názvem Hudba ohně v roce 2010. Po dvanácti letech dozrál čas na druhé, přepracované a o sto stran delší vydání. „To první i jeho dotisk se rychle vyprodaly a zároveň se za uplynulých deset let stal rap natolik dominantním žánrem v popové hudbě, že bez připsání nových kapitol by bylo zbytečné se k tomu vracet,“ zmiňuje Veselý hlavní důvody pro současné revidované vydání.

„V hudbě mě vždycky bavily inovace a zásadní dynamické změny a rap je v poslední dekádě jejich hlavním inkubátorem. Trapové beaty jsou slyšet běžně u popových zpěvaček, drill zase přinesl rytmické inovace, nové postupy a efekty. A rap obecně je dnes mainstream víc, než byl před deseti nebo dvaceti lety,“ doplňuje Veselý část z velkých změn, které se v rapu v novém tisíciletí udály.

Kniha Karla Veselého Hudba ohně

Jako jeden z hlavních katalyzátorů „zmrtvýchvstání“ hip hopu vnímá Karel Veselý také internet. V první verzi knihy se dokonce v jedné kapitole zabývá krizí hip hopu, kterou následně v novém vydání přepsal.

„Musel jsem popřít sám sebe,“ směje se. „Vypadalo to, že hudební průmysl z toho žánru vysaje všechnu energii. Pak se ale najednou rap přesunul do virtuálního světa, kde začal mutovat, bombasticky se měnit a expandovat. Z amerického dělení na východní, západní a jižní pobřeží se najednou stalo pobřeží internet.“

V čem vidí Karel Veselý radikálnost „hudby ohně“? Která invaze do současné populární hudby by stála za celou samostatnou knihu? Jak zachránila nenáviděná streamovací platforma Spotify české rappery v době pandemie? A vyjde za deset let další revidované vydání knihy? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.