Kavárna POTMĚ pomáhá nevidomým

14. červen 2011

Na Ovocném trhu v Praze si letos už po sedmé můžete vychutnat kávu v naprosté tmě. Až do 22. června je zde totiž otevřena Kavárna POTMĚ. Výtěžek z kavárny jde na konto projektu Světluška Nadačního fondu Českého rozhlasu.

Světluška je sbírkový projekt Nadačního fondu Českého rozhlasu a pomáhá nevidomým dětem a dospělým po celé České republice. Jakou konkrétní pomoc Světluška poskytuje, vysvětluje Šárka Jurásková z Nadačního fondu Českého rozhlasu: „Světluška pomáhá jednotlivcům, kteří se na nás mohou obrátit kdykoliv během roku, ale i organizacím, které nevidomým dál pomáhají prostřednictvím svých projektů. Přispíváme na mluvící počítače, na vodící psy a také na asistenty pro děti, aby mohly navštěvovat běžné školy a školky.“

Kavárna POTMĚ, která stojí na Ovocném trhu v Praze, je jedním z projektů Světlušky. Šárka Jurásková vysvětluje, že kavárna by měla přiblížit svět nevidomých všem vidoucím návštěvníkům pomocí přímé zkušenosti s absolutní tmou. „Lidé si v kavárně na chvíli vyzkouší, jaké to je, obejít se bez pomoci zraku. V kavárně se role obracejí, nevidomí lidé vás obsluhují, pomáhají vám nalézt cestu ke stolečku. V běžném životě jsou totiž většinou nevidomí lidé spíš odkázáni na pomoc vidoucích. V Kavárně POTMĚ si každý vyzkouší, jaké to je, být v opačné roli.“

02343791.jpeg

A čím je letošní sedmý ročník Kavárny POTMĚ jiný než ty předchozí? Kromě kávy nebo čaje se můžete zajít podívat na výstavu. A ta je také ve tmě.
„Doporučujeme, aby se lidé šli podívat nejdřív do kavárny a pak na výstavu. Na výstavě jsou totiž fotky letošních nevidomých kavárníků. Vy tak potom na výstavě můžete svůj předchozí dojem, který vznikl bez použití zraku, porovnat s fotkou toho, kdo vás obsluhoval. A protože ve tmě byste na fotky neviděli, tak na výstavě budete vybaveni ,světluščí‘ baterkou,“ doplňuje Šárka Jurásková.

Kavárna POTMĚ a doprovodná výstava jsou na Ovocném trhu v Praze otevřeny do 22. června, a to každý den od 10 do 21 hodin. Víc hledejte na webu světluška.net.

Spustit audio