Každá cena nebo mezinárodní pozornost zvyšuje náklady na vaši vraždu, říká investigativní novinářka Pavla Holcová

10. listopad 2022

„To jediné, co novinář má, je důvěra čtenářů, že to co tvrdí má podložené, že je to pravda,“ říká zakladatelka investigace.cz Pavla Holcová. Nedávno získala Allardovu cenu, mezinárodní ocenění za prosazování lidských práv a boj proti korupci. Ceny podle ní mají několik rovin. Pro novináře, kteří jsou zaměření na organizovaný zločin, slouží jako určitá forma ochrany a zároveň dodávají kredibilitu.

Zhruba osmdesát procent je sezení u počítače, dohledávání dokumentů, psaní žádostí o svobodném přístupu k informacím, komunikace, koordinace a zhruba dvacet procent je ta práce v terénu, říká Holcová o práci investigativní novinářky. Její novinářská kariéra začala v kubánském vězení, kam ji zavřeli na konci jedné z misí pro Člověka v tísni.

Holcová získala jako součást mezinárodního konsorcia investigativních novinářů, za odhalení kauzy Panama Papers Pulitzerovu cenu a je nositelkou mnoha dalších novinářských ocenění. Je to jakýmsi způsobem ochrana. Protože když vám jako novináři někdo chce ublížit, tak si musí udělat nějaké základní výpočty a samozřejmě každá cena nebo nějaká mezinárodní pozornost, která se váže k té ceně, zvyšuje náklady na vaši vraždu jako novináře.

Psala o nezákonných obchodních aktivitách ázerbájdžánských elit, o makedonských tajných službách, o nejnebezpečnější italské mafii ‘Ndrangheta, ale strach prý nemá. Oproti zahraničním kolegům má výhodu, protože žije v jedné z nejbezpečnějších zemí na světě. To se samozřejmě trochu změnilo po vraždě kamaráda a kolegy Jána Kuciaka, kdy mi došlo, že absolutně nedokážu tu míru rizika odhadnout, dodává.

Působení mezinárodních mafií u nás je podle Holcové podceňováno. Dokud nejsou vidět přímo ty oběti, tak většina lidí má pocit, že tohle není téma, popisuje přístup veřejnosti. Přitom jsme prý v situaci, kdy do Česka přichází z jedné strany ruská mafie a z druhé strany mexické kartely, které pravděpodobně s sebou přinesou jistou míru násilí. To není zatím vidět jen z toho důvodu, že je to špatné pro byznys.

Jak vypadá práce investigativní novinářky? Je nebezpečná? Jak si Pavla Holcová vybírá kauzy, na kterých pracuje? A je Česko bezpečná země? To se dozvíte v rozhovoru.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka