Kde se vzal funkcionalismus a kdo vymyslel kuchyňské linky? 100 let Bauhausu slaví i v GJF

8. duben 2019

Málokteré hnutí trvalo tak krátce, a přitom mělo tak velký dopad na celou společnost jako umělecká škola Bauhaus. Její myšlenky měly zásadní vliv na moderní architekturu a podobu našich domovů. Výstavou fotografií Filipa Šlapala si školu, která byla založena v roce 1919 ve Výmaru a měla vliv i na české umělce, připomíná také pražská Galerie Jaroslava Fragnera.    

„Škola Bauhaus vznikla vlastně sloučením akademie výtvarných umění a uměleckoprůmyslové školy. Cílem bylo propojit vysoké umění s uměleckým řemeslem,“ vysvětluje kurátorka GJF Klára Pučerová. Škola byla sice založena ve Výmaru, ale o pět let později se přesunula do saské Desavy, kde vydržela až do roku 1932. O rok později ji nacisté pro její levicový a pokrokový charakter zrušili. Právě budovu školy v Desavě a další stavby, které se ve městě zachovaly, zachytil na svých snímcích fotograf Filip Šlapal. „Fascinuje mě, že se s principy Bauhausu setkáváme v moderní architektuře dodnes, přestože ta škola fungovala sotva 15 let.“

Šlapal fotografoval i stavby vyučujících Bauhausu v Česku. „První je vila Tugendhat od Ludwiga Miese van der Rohe a druhou vila v pražské kolonii Baba architekta Marta Stama,“ ukazuje Filip Šlapal. Bauhaus ale výrazně inspiroval i řadu dalších evropských a československých umělců, například Karla Teigeho, fotografa Jindřicha Kocha, architekty Josefa Chochola, Jaroslava Fragnera, Karla Honzíka a mnohé další. Propojením umění s řemeslem a technikou a snahou o jednoduchost a funkčnost se bauhausovské umění odrazilo nejen v architektuře, ale i ve výtvarném umění, designu a vůbec celé dobové estetice. V GJF můžete vidět také videa s pamětníky, ale třeba i dobové filmy, které ukazují, jak Bauhaus ovlivnil vzhled domácností, třeba nahrazením starých kuchyní novými linkami a dalšími vynálezy. 

Kteří významní umělci tvořili v Bauhausu? Jak Bauhaus ovlivnil vysoké školy a proč bychom si měli sto let starou uměleckou školu připomínat? Poslechněte si rozhovor s kurátorkou Klárou Pučerovou a fotografem Filipem Šlapalem.     

autor: Alžběta Medková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka