Kdo je mašinfíra? Člověk, jehož srdce tepe pro železnici a houkání

6. září 2023

Ivana a Zuzana tentokrát ve studiu přivítaly strojvůdce aka mašinfíru Lukáše Hoffmana, který je blázen do vláčků a tato posedlost kolejemi a zvuky lokomotiv se mu stala životním údělem.

Buchty si nejprve potřebovaly ujasnit nádražáckou terminologii a tak se vyptávaly, jestli je ve vlaku kokpit, jakému typu vlaku se říká tornádo a o co se jedná, když vlak jede na takzvaný fekál. Předmětem hovoru bylo také to, jestli strojvedoucí může vlak ovládat z houpacího křesla nebo zda může nad řídící deskou pít kafíčko, které by se mohlo rozlít.

Samozřejmě bylo nutné probrat zásadní otázky, jakými je rozdíl mezi parní mašinkou a elektrickou mašinkou, jaká je jízda vlakem do Chorvatska a hlavně co se stane s vašimi bobky, když jdete na velkou stranu v zastávce.

Ivanku zajímalo, co dělat, kdyby se chtěla stát strojvedoucí, např. jestli musí mít psychologický posudek a technické vzdělání.

Zuzanu spíš interesovalo, jak je ošetřena situace, kdy strojvedoucího v práci klepne pepka a vlak je bez dozoru a na jak dlouho může jít mašinfíra kakat, aniž by se to obešlo bez komplikací provozu.

Pusťte si do uší a hlavně do duše Buchty a třeba si uvědomíte, že vláček motoráček je nejlepší dopravní prostředek ever.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.