Kdo je tady bad guy? Jak memy pomohly zpěvačce Billie Eilish na vrchol hitparád

17. červen 2019
Fenomem

Pokud jste ještě neslyšeli jméno Billie Eilish, je to možná tím, že poslední rok žijete v jeskyni mimo civilizaci. Náctiletá americká zpěvačka letos na jaře vystřelila ke hvězdám s debutovým albem When We All Fall Asleep, Where Do We Go? a k její slávě výrazně přispěl i chytlavý singl Bad Guy, kterému fanoušci na internetu skládají pocty. S pomocí memů, jak jinak.

Bad Guy je trap-popová hymna, v jejímž textu je gotická heroina Billie Eilish za záporáka, který přebírá toxické mužství. „I am a bad guy.“ Zároveň ale úplně neví, jestli chce být ve svém šeptaném rapu nafoukaná jako Kanye West, nebo naopak úzkostná jako XXXtentacion. K úspěchu písně určitě pomohl i bizarní klip režiséra Davea Meyerse, v němž se Eilish projíždí v dětském šlapacím autíčku, rapuje v obřích plaveckých brýlích nebo jí krvácí z nosu. 

Píseň stojí na kontrastu dvou střídajících se částí – jedné rychlé a jedné pomalé. Ty odděluje krátká pauza, po níž se spustí hlavní syntezátorový riff. Když muzikant nechá ve své skladbě podobné místo, skoro si říkal o to, aby tam internetoví remixéři vložili něco svého. V případě Bad Guy do původního beatu montují obstarožní hity jako Souljahboyova Supermana nebo znělku osmdesátkového seriálu Fresh Prince.

Je to vlastně trochu resuscitace starého dobrého mash-upu, techniky, s níž internetoví remixéři na počátku tisíciletí spojovali dvě a víc odlišných písní do jedné a vznikaly skvělé nadžánrové hybridy, jako třeba Smells Like Bootylicious, v němž neznámý dobrodinec spojil Nirvanu a Destiny´s Child.

Původním virálem k Bad Guy bylo krátké video youtubera Setha Evermana How To Create Billie Eilish Bad Guy, v němž zvláštní zvuky z písně imituje třeba škrabáním drátěnkou do pánvičky nebo bušením do gauče. A na závěr si ještě na klávesy vystřihne znělku ze seriálu We Are Number One milovaného internetovou komunitou. Za dva měsíce vtipné video posbíralo 28 milionů zhlédnutí a odstartovalo cestu Billie Eilish do srdcí internetových fanoušků.

Na Twitteru se mezitím rozjela další verze memu s doříkáváním věty „I´m…“ z původního textu. Tady se třeba přiznává Darth Vader z Hvězdných válek.

Pozornost internetové komunity skladbě Bad Guy rozhodně pomohla. V polovině června trůní Billie Eilish se svým singlem na druhém místě amerického žebříčku a v Británii je pátá. V obou zemích mimochodem stále vládne country-rapový virál Old Town Road od rappera Nas X. Ten ale nezrodil zdaleka tolik remixů jako úzkostná hymna Billie Eilish, se kterou si fanoušci nejspíš tak dlouho nevěděli rady, až si z ní – anebo s ní – začali dělat srandu.

Poslechněte si nový díl Fenomemu a dozvíte se, jak internetová komunita přijala zpěvačku Billie Eilish a jak se jim podařilo oživit techniku mash-upů.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.