Když jsem se před mámou vyoutoval, opila se jako nikdy předtím, říká osmadvacetiletý Tomáš

25. říjen 2022

Posluchačům Radia Wave bude v následujících týdnech dělat společnost nová série Sdílení, ve které přibližujeme životy členů LGBTI+ komunity na Slovensku. Jako první svůj příběh sdílel Tomáš, osmadvacetiletý stylista, který pochází z Košic a už sedm let žije v Praze. Zasáhla do jeho života nějak homofobie? Našel po coming outu podporu mezi svými blízkými? A proč odešel z rodné země?

„Pocházím z košického sídliště, lidi mi odmala dávali najevo, že jsem nějak jiný. Každý jsme unikátní, každý jsme jiný svým vlastním způsobem, pokud ale vypadáváte ze své genderové role už jako dítě, okolí na to hodně poukazuje. Odmala jsem si mnohem radši hrál s typicky holčičími hračkami, držel se spíš ženských kolektivů a setkával se za to s nepříjemnou šikanou,“ vypráví Tomáš, jaké bylo jeho vyrůstání na rodném Slovensku.

„Asi ve třinácti jsem se zamiloval na internetu do jednoho kluka, v ten moment jsem si uvědomil, že jsem fakt gay. A byl jsem na to hrozně hrdý. Chtěl bych mít tu kuráž a odvahu pubertálního Tomáše, který ví, že se nemá za co stydět a očekává od světa naprosto bezpodmínečné přijetí. Blízcí ale nereagovali tak, jak jsem si vysnil,“ popisuje okolnosti svého coming outu.

„Když jsem to řekl mámě, opila se tak, jak jsem ji nikdy předtím neviděl. V následujících dnech mi pak několikrát denně volala a byla podezřele starostlivá, ptala se, jestli se mám dobře, jestli nepotřebuju peníze. Byl to zvláštní pocit, na jednu stranu projevovala péči, na druhou jsem ale cítil, že něco hrozně moc není v pořádku.“

Proč Tomáš odešel ze Slovenska? Poslechněte si celý příspěvek.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.