Když mám trable nebo úzkosti, nacházím útěchu v Amerikánce, říká Viktor Tauš

29. září 2024

Hostem Pochlap se byl režisér a filmový producent Viktor Tauš, který má nyní v kinech premiéru filmu Amerikánka. Moderátor Václav Rouček si s ním povídal o tom, co pro něj tento snímek znamená, proč rád vypráví ženské příběhy a jak se cítí ve svých padesáti letech.

„Amerikánka mi zrodila nový rámec přemýšlení o vizualitě, formovala mi nové způsoby, jak ten příběh vyprávět. Tenhle projekt miluju, je to pro mě důležitá hrdinka, ke který se vztahuju, když mám úzkosti a trable. Je to ohromná archetypální story. Ona má naději v tom, co všechno dokáže překonat,“ otevírá Tauš v Pochlap se.

„Věřím, že filmová Amerikánka je mladší než jakýkoli můj debut za posledních 30 let. Hodně poslouchám svůj strach a vždycky, když mám obavy, tak vím, že jsem správně. Každou věcí, kterou dělám vědomě, vstupuju někam, kde jsem nebyl, a to je příklad i tohohle filmu,“ pokračuje.

„Film je vlastně rekonstrukcí vzpomínek. Dospělá žena se rozpomíná na nadějí přesycenou holku, ty vzpomínky nejsou popisné, ale jsou formovaný fantazií, proto je ten snímek velmi emotivní a nejde se mu jen tak bránit,“ popisuje Viktor Tauš.

„Teď v padesáti letech se cítím bezvadně, v takhle dobrým stavu jsem nikdy nebyl. Těším se, až začnu s něčím novým,“ uzavírá.

Bavil se někdy s tátou o emocích? Kdy se naposledy rozčílil? Kdy si naposledy zaplakal? A z čeho má strach? Poslechněte si rozhovor v Pochlap se s Viktorem Taušem.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.