Když máte dobré sousedy, i v paneláku můžete mít saunu pro všechny. Co nás učí komunitní bydlení?

6. květen 2021
Návštěvníci

Má smysl vzít kamarády, sebrat společné peníze a zabydlet se v činžáku snů? Ne, tak jednoduché to prý s komunitním bydlením není, myslí si expert Jan Blažek. Přesto vidí v bydlení, které si zakládá na pospolitosti a dobrých vztazích v kolektivu, spoustu výhod. Nejen o tom, co vlastně znamená komunitní bydlení, jsme mluvili v poslední bonusové epizodě série Návštěvníci.

„Žijeme v postkomunistickém prostoru, kde slovo komunita může evokovat komunismus, což pro většinu lidí neznamená nic dobrého,“ říká odborník o druhu bydlení, které má velice širokou definici a spoustu různých realizací. Lidé vytváří skupiny proto, aby společně zvládli realizovat výstavbu domu, nebo proto, že sdílí stejné hodnoty. Přesně tak to měli třeba obyvatelé komunity Za břehem v Orlických horách, kterou si možná pamatujete z Návštěvníků.

Podle Jana Blažka z Katedry environmentálních studií Masarykovy univerzity je ale důležité si uvědomit, že komunitní bydlení nejde jen tak založit s partou kamarádů. „S profesionálním facilitátorem zorganizuju prvotní workshopy na různá témata – jak chceme bydlet, jaké máme ekonomické, sociální představy,“ vysvětluje postup a hned přidává příklad úspěšného komunitního bydlení v Rakousku, kde se dvě skupiny lidí setkávaly na dvanácti víkendových workshopech.

Čtěte také

„Dnes je to sto lidí, kteří si koupili bývalé kasárny na venkově a dokázali to opravit. Ale jen proto, že prošli dlouhým procesem definování různých věcí, jak spolu chtějí žít a tak. Není to jednoduché a je potřeba se tomu věnovat.“ 

S Janem Blažkem také řešíme, že projekty komunitního bydlení se dost často nepovedou. Proč je přesto dobré se komunitním bydlením zabývat? Třeba proto, abychom si uvědomili, že bydlení by vlastně neměla být jen soukromá záležitost.

Se spolužáky z ročníku, kolegy z práce, ale i s kamarády z fotbalového mužstva máme pravidelné workshopy a teambuildingy, jenom se sousedy utrousíme maximálně plaché „dobrý den“ a pak se jednou za rok pohádáme kvůli rozpočtu na vymalování vstupní chodby. 

Proč se bojíme komunitního bydlení? Poslechněte si závěrečnou epizodu série Návštěvníci a nechte si poradit, jak se pustit do velkolepého projektu s vašimi sousedy. 

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Související