Když se řekne vogue. Taneční dekadence mezi klubem a módním molem

23. červenec 2020

Plesová sezona je sice v nedohlednu, ale Flám se vypravil na ball. Do studia totiž dorazila česko-slovenská vogueová delegace ve složení Viktor, Sabrina a C-Yara z domácího Kiki House of Velvet. Pusťte si Flám o CZ/SK ballroom scéně.

Počátky dekadentního vogueování a tzv. ball culture spadají někam ke konci 60. let do Harlemu v prostředí místní LGBTQ+ komunity. Ze své newyorské kolébky se vysoce stylizovaný styl na pomezí tance, performance a módní přehlídky, který se v počátcích inspiroval u póz z obálek časopisu Vogue i z prastarých egyptských hieroglyfů, postupně rozšířil dál. Dnes je vogue celosvětový fenomén a bující ballroomovou scénu už pár let naleznete i v našich zeměpisných šířkách.

Viktor, Sabrina a C-Yara z domácího Kiki House of Velvet

Právě z lokální CZ/SK ballroom scény dorazila do Flámu tříčlenná delegace ve složení Viktor Tisci, C-Yara a Sabrina. Všichni patří do domácího Kiki House of Velvet, který právě Viktor před lety u nás zakládal a jehož je „otcem“, jak se přezdívá vedoucí postavě každého „housu“. Ty mají už od svých počátků pevně danou hierarchii i pravidla, stejně jako vogueové kategorie, disciplíny a soutěže. Řešili jsme základní rozdělení vogue stylů na Old Way, New Way a Vogue Fem i hudbu, která tvoří nedílnou součást každého ballu.

Od původního disca a housu, jejichž dřevním rytmům zůstává stále věrný, se beatový doprovod pod vlivem dalších klubových zvuků etabloval v emblematický „Ha sound“, který si dnes s ballroom scénou spojíte nejčastěji. Zvuk ballroom club music do značné míry definoval hudební DNA takových labelů, jako je Night Slugs a Fade To Mind, a na globální club music scéně patří dnes k nejcharakterističtějším a také nejčastěji napodobovaným zvukům.

Trefit se do vkusu klubového publika je jedna věc – trefit se s dipem přesně do beatu pak věc druhá. Názornou ukázku toho, jak se to dělá u nás, najdete na Youtube kanálu BallroomSceneCZSK, taneční tipy a vogueové workshopy pak na Instagramu téhle vzkvétající komunity. A pokud se chcete vypravit na opravdový ball, nejbližší šanci u nás máte 15. srpna v Brně na Kiki Ballu. Tak obujte neposlušné tenisky a hybaj na Moravu.

Vogueovalo se ve starém Egyptě? Jaké je to být otcem v housu? A jaký nejbizarnější outfit domácí vogue scéna zažila? Poslechněte si sedmý díl Flámu s domácí ballroomovou delegací.

Viktor voeguje

Playlist:

Cajmere – Percolator
Tom Trago  The Elite
Linn da Quebrada  Tomara (MikeQ remix)
MFSB  Love is the Message
Ellis D  Work This Pussy
Tronco Traxx  Walk 4 Me
Neana  Bow Kat

autoři: Jan Bárta , Kewu
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.