King Krule se pro nás na nové desce Space Heavy brodí bahnem meziprostoru

9. červen 2023

Ani na svém novém albu Archy Marshall neuhnul z originální, poměrně křivolaké cesty, na kterou se vydal jako King Krule už před více než dekádou. I čerstvá deska Space Heavy je široce rozkročenou kolekcí, která do sebe nahrubo roubuje bluesové, rockové, folkové nebo soulové prvky. A znovu tak činí natolik suverénně přirozeným způsobem, že Britovi během patnáctiskladbového dobrodružství podlehnete.

I když nám to nebude na začátku po chuti, s novou deskou King Krula se znovu vrátíme do covidových časů. Právě v letech 2020 a 2021 vznikla drtivá většina materiálu z jeho letošní novinky. Tehdy autor strávil spoustu času pendlováním mezi dvěma britskými městy – Londýnem a Liverpoolem. Právě ono nekonečné přesouvání, ohledávání prostoru „mezi“, který má svou světlou i tmavou stránku, se stalo ústředním motivem alba.

Poslech desek King Krula se podobá bezmyšlenkovitému cestování londýnskou podzemní dráhou. Jednou takovou nás vyveze na průmyslový okraj země, jindy zaseká v zácpě na křižovatce několika linek. Na Space Heavy ale několikrát podnikne cestu do zelených oáz ostrovní megalopole, kde nás nechá klidně spočinout.

Cover desky Space Heavy od King Krula

Archy Marshall je mistrem textury a koláže, které používá k malování hrubých, často ale detailně propracovaných portrétů. Na předchozích třech deskách pozornost často zaměřoval do špinavých, špatně osvětlených koutů (i své vlastní duše).

Na Space Heavy je fascinující slyšet ho pracovat s teplejší paletou, kdy je dosavadní temné krajinky schopen nechat projasnit osamělými, ale o to ostřejšími slunečními paprsky. Výsledkem je – i přes bohaté zbarvení – stále niterná kolekce, která suverénně zve posluchače na ambiciózní podzimní vystoupení v pražském Foru Karlín.

Změnilo se něco ve světě Archyho Marshalla, nebo je stále stejný? Jakým způsobem autora ovlivnilo jeho částečné přestěhování se do Liverpoolu? A s kým King Krule zpívá na nové desce duet? Poslechněte si celou recenzi čerstvě vydané desky Space Heavy.

King Krule – Space Heavy (XL Recordings, 2023)

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.