Kladivo na folk pro turisty. Pusťte si Komplex o syrovém britském folkloru

6. březen 2019

Vzpomínka na tragicky zesnulého Keitha Flinta z The Prodigy, krátký komentář k udílení cen Anděl a hlavně současný britský folk – tohle všechno jsme probírali v dalším díle hudebně kritického magazínu Komplex. Bohužel bez Miloše, naštěstí s Jonášem Kucharským. Polyfonie, rave, dudy. Z čeho dostal Jonáš husí kůži přímo ve studiu?

„Nejenom v Británii poslední dobou vychází desky, které se vztahují k pocitu sdílené minulosti,“ otevřel naše pátrání po současném britském folku v Komplexu Jonáš Kucharský. „Mně osobně přijde nejdůležitější, že každý z těch přístupů hledá jiný klíč k tomu, co znamená vztah k minulosti, státu, ve kterém žijeme, k národu. Brighde Chaimbeul, Jonathan Hering i kapela Lau se k těmhle tématům vyjadřují velmi novátorsky i zajímavě.“ Z debutového alba dudačky Brighde Chaimbeul nazvaného The Reeling jsme si v Komplexu hráli dvě skladby a shodli jsme se na tom, že takhle emočně intenzivní desku jde jenom obtížně rozebírat. Přesto jsme se o to pokusili.

Jonáš se ještě vrátil k loňské desce svého velkého oblíbence Jonathana Heringa, který se na albu Carmina Chromatico věnuje renesanční polyfonní hudbě. Dělá to ale s hodně punkovým přístupem, v jeho hudbě je místo pro intonační nedokonalosti, chyby a syrovost ve zvuku. I proto je to album tolik evokativní. „Na žádném jiném labelu teď nevychází esteticky aktuálnější věci než u Brawl Records,“ přiblížil Jonáš značku, kterou provozuje hudebnice Laura Cannell a na které vyšlo i album Jonathana Heringa.

Jak zní folková kapela, kterou produkoval spolupracovník PJ Harvey John Parish? A proč je zrovna teď po autentickém folku větší poptávka? Pusťte si celý Komplex!

Playlist: 

The Prodigy – No Good (XL, 1994)
Brighde Chaimbeul – An Léimras / Harris Dance (River Lea, 2019)
Brighde Chaimbeul – The Old Woman's Dance / The Skylarks's Ascension (River Lea, 2019)
Jonathan Hering – Crucifixus (Brawl Records, 2018)
Lau – Echolalia (Reveal Records, 2019)
Lau – Itshardtoseemtobeokwhenyourenot (Reveal Records, 2019)
Lau – Dark Secret (Reveal Records, 2019)

autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.