Klubové pozlátko, černá díra a experimentální třeštění. Turban uvádí 19 tráčků roku 2019

23. prosinec 2019

Tradiční výběr toho nejzajímavějšího, co Turbanu na samém sklonku dekády uvízlo mezi ušima. Najdete zde koňskou dávku experimentálního třeštění, černou díru TNGHT i hřejivé funky od Caribou a klubové pozlátko Girl Unit. Letos opět bez pořadí, zato pěkně podle abecedy a pořádně nahlas.

100 Gecs – Stupid Horse

Seriózní sonická smršť a koňská dávka hudebního humoru dvojice Dylan Brady a Laura Les zvítězily letos v dostihu post PC Music popu rovnou o několik délek.

Burial – Old Tape

Nová nahrávka starého páska Buriala zobecňuje celou jeho post Untrue single kariéru klubových koled v tom nejlepším slova smyslu.

Caribou – Home

Všude dobře, doma nejlépe. Dan Snaith stále aspiruje na pozici nejvíce funky matematika planety. První rovnice z jeho chystaného alba zní na výbornou.

Cashmere Cat – Watergirl

Stydlivý tvůrce letos za sebe na pódium vystrčil animovaného avatara – a ze svých producentských skills vymáčkl na minimální ploše maximum.

Cid Rim – Is This Love (S-Type remix)

S-Type stále ve formě, kterou letos vedle nového EP prokázal především na geniálním remixu tracku od LuckyMe kolegy Cid Rima. Tohle je láska na první dobrou.

Clark – Branding Problem

IDM matador Clark má v dystopických rave vizích jasno. Až bude jednou proud na příděl, nebude čas ztrácet čas zaměnitelným EDM muzakem, ale lepší si rovnou pustit něco pořádného.

Clu – I Lost My Way

Irský postgrimeový věrozvěst a jedny z nejkřehčích beatových črt s příznačně neonostalgickou atmosférou staronového Albionu.

 

Dinamarca – Moniboo

Čistá melancholie rozechvívající netušené prožitkové struny. Švédsko-chilský wunderkind s dánským jménem drnká na klubové kolektivní nevědomí.

Flume – Quits ft. Reo Cragun

Flume umí, i když nechce. Jeho porozchodová hymna Quits s hostujícím rapperem Reo Cragunem patří k jeho popovější stránce, která ale stále funguje jako ta nejpřilnavější náplast na husí kůži.

Girl Unit – Pure Gold

Na albový debut Girl Unit se čekalo celou dekádu, kterou si Wut maestro vybral na cizelování své zvukové vize. Výsledkem je deska Song Feel, která je Pure Gold nejen na parketu.

J-E-T-S – Play ft. Mykki Blanco

Duo tryskáčů Jimmy Edgar a Travis Stewart aka Machinedrum letos oprášilo své stíhací snažení s ještě dokonalejším arzenálem zbraní klubového ničení. S Mykki Blancem jim to bouchá jedna radost.

Kayli – Kent Get Enuff (FVLCRVM rework)

Východní beatový brat FVLCRVM přetavil Kylie klasiku v prvotřídní donk/hardbass banger. Více slov netřeba. Více air horns ano.

Murlo – Evaporate

Murlova cesta z města v podobě debutové desky/komiksu patřila na klubovém poli letos k těm nejkoherentnějším konceptuálním poslechům/počtením – aniž by ztratila cokoliv na chytlavosti jeho raných děl.

Neana – In My Room

Vůdčí postava Gang Fatale a občasný Night Slugs přispěvatel zamířil se svým nečekaným chopped & screwed opusem někam mezi Timbalanda a Planetu Nova – a vesmír to kvitoval s povděkem.

Palmistry – Rovin

Dancehallový básník Palmistry s druhou deskou Afterlife opět najisto mířil do srdeční krajiny. Jeho niterný duet s Mechatokem v tracku Rovin se bude navždy vznášet někde v klubovém bezčasí.

Shlohmo – The End

Návrat krále kodeinových katarzí a mistra slowmo bangerů ve velkém stylu. End is near – ale u Shlohma to tím teprve začíná.

 

Sonikku – Sweat ft. LIZ (SOPHIE remix)

SOPHIE letos zářila kromě klubových parketů i na módních molech a její nonstop remixová edice vlastního debutu patří k překvapením roku. Tímto remixem se ale zatím nejvíce přiblížila svým zlatým začátkům ve swingujícím Londýně.

Swick & Nina Las Vegas & MC Bin Laden – Tananaram

Nečekané setkání australské klubové smetánky a brazilského die-hard MC na tanečním stole. Bin Ladenovu fatálnímu flow to zde však paradoxně sluší a sedí snad úplně nejvíce.

TNGHT – I'm In A Hole

HudMo a Lunice oprášili neposlušné TNGHT tenisky, aby opět otřásli obecnou představou o dokonalém/stupidním klubovém bangeru. Z černé díry jejich druhého EP se lze opět jen velmi těžko vymotat.

Spustit audio