Kluci od Apolináře, problémy s tinitem i láska k Monty Python. Pražští FAÜST představují novou nahrávku

29. duben 2022

Špínou tento týden zazněla pořádná trashovačka, která nám málem způsobila pískání v uších. Do studia dorazily tři čtvrtiny pražské kapely FAÜST, které právě vyšla deska Tinnitus Inquisition. FAÜST můžete znát z tuzemských klubů, předtím totiž roky působili jako Coldblooded Fish či CBF. Jak probíhalo nahrávání novinky, co se dělo na turné s trutnovskou Exorcizphobií po Izraeli i jak nahlíží na současnou českou metalovou scénu?

Měl jsem takový nápady, že budeme Panzerfaust, Cancerfaust a nakonec zůstal FAÜST, protože jsme se všichni tři narodili u Apolináře, který je kousek od Faustova domu, popisuje se smíchem genezi současného názvu basák Jenda, který se se jménem CBF nikdy plně nesžil. K výměně názvu došlo před dvěma lety, kdy kapelu opustil dosavadní zpěvák a přibyl kytarista Teodor, který v Praze studuje na konzervatoři hru na kytaru.

Postava Fausta je s kapelou spojená nejen skrze společné rodiště Jendy, Honzy a Kryštofa na pražském Novém Městě. Faustův příběh zpracovali i ve skladbě Through Ceilling To Hell a Švankmajerův film Lekce Faust inspiroval finského malíře, působícího pod přezdívkou Kannibalet, při malování obalu desky. Na Tinnitus Inquisition s kapelou spolupracoval i Willhelm Grasslich (Uncle Grasha’s Flying Circus, a další) – stojí například za noisovým outrem ve skladbě HK Beatdown, ke kterému vznikl i klip.

Kromě  rozebírání nové desky jsme se vydali i do historie a ohledali hudební kořeny členů kapely. Zatímco někdo začínal v raném dětství poslechem Radia Beat nebo si ujížděl především na staré Metallice, všichni tři se shodli, že se k trashmetalu dostali spíš náhodou. FAÜST nám k tomu ještě vyložili, jak moc vážně berou tenhle obstarožní žánr a jestli je pro ně důležitá v metalu nadsázka.

Které kytary drhnou ty nejrychlejší pravačky v Česku a kdo má nejhezčí úsměvy na scéně? Jak by nemělo vypadat bookování turné? Jakou kapelu by měl slyšet a znát každý? Jaké to je hrát metal v kapele s někým, kdo studuje hudbu? Kdo málem přišel v Izraeli o doklady a jak často na koncertech zasahovala policie? Jaké kapely jsou pro FAÜST vzorem? A co si na nás chystají do budoucna? Poslechněte si celý rozhovor s FAÜST ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.