Kolečkové boty ve školách, barevné melodie a křišťálové zámky

31. leden 2023

Píše se rok 2006 a mladí (opět) začínají nosit neonové barvy, extravagantní vzory a disproporčně velké i malé kousky oblečení. Přichází renesance přelomu trendů osmdesátých a devadesátých let, nebo se éra internetu začíná odrážet na mladých lidech? Dvojice moderátorů se ohlédne za hudebním fenoménem Indie Sleaze. Poslouchejte nejnovější edukační speciál Flámu!

Indie Sleaze jako hnutí popisuje módní trendy vycházející z estetik Indie Rockových kapel a jejich členů. V tomto speciálu si Kewu a STEADY spíše připomenou hudební výplody, které v letech 2006 - 2012 vznikly. Na úvod epizody zaznělo legendární Poison Lips od VITALIC. Selekce zvuků a celková nálada tracku STEADYmu připomíná jakýkoliv film odehrávající se v Berlíně v období studené války. Barevná představivost ale u tohoto nekončí –⁠ jako druhý track zazněl Lemonade od Erola Alkana, který STEADY popisuje jako ideální hudební podklad k rekapitulačnímu videu z lyžařského výcviku. On A Train od francouzského Yukseka naopak plní veškerá očekávání. Videoklip se překvapivě odehrává na vlaku a to v dystopické realitě plné explozí a deště.

Kewu září radostí při myšlence nad dalším trackem a to Courtship Dating od legendárních Crystal Castles. Toto kanadské duo navždy ovlivnilo elektronickou hudbu svým citem a odvážností při tvorbě tak nadčasových a experimentálních estetik tracků. Před jejich rozpadnutím se stihli v roce 2010 ukázat i v pražské Lucerně, kde si podle dostupných informací tehdejší frontmanka Alice Glass vážně poranila nohu těsně před koncertem, ale i přesto show úspěšně odehrála.

STEADY naopak vzpomíná na éru kdy vyšlo LMFAO. Vlivu módních trendů se bohužel nevyhnul ani jemu a tak (s červenými tvářemi) popisuje barevné kombinace oblečení, které v tu dobu uznal za vhodné. Béžové boty na kolečkách nebo neonové boty na skate s jinými (samozřejmě také neonovými) tkaničkami běžně figurovaly při každodenní konstrukci outfitů. Track I Am Not A Wh*re ovšem v tehdejší hudební selekci nefiguroval, ale ve Flámu zaznít musel. LMFAO měl vždy sexuální reference ve svých skladbách, proto se není čemu divit, že měl tak obrovský dosah u puberťáků.

Jako jeden z posledních hitů Indie Sleaze éry zazněl remix na Kid Cudiho Day N Nite od Crookers, který dodnes zní na všech středoškolských akcích. Pro mnoho posluchačů by toto mohlo být spíše překvapením ve spojitosti s touto érou, ale vlivy Indie Sleaze jsou patrné a potvrzují tak, že jejich stopy přesahují i do dnešní elektronické hudby.

Poslechněte si celý Flám z éry Indie Sleaze.

autoři: Kewu , STEADY
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.