Kolik bylo ve Spartě bukanýrů? Pirátská fantasy One Piece je první dobré hrané anime

14. září 2023

Aleš, Vít a Tomáš se rozhodli dezinfikovat studio proti covidu a jiným virům tajnou gastronomickou zbraní. V odéru ragbistické šatny se odvíjelo nejsmradlavější vysílání v dějinách Čelistí. Zamořeno bylo hůř než v podpalubí pirátské plachetnice, na které vyplul Tomáš hledat poklad.

Pirátský hrdina nového seriálu One Piece ale na rozdíl od Tomáka nehledá bájný romadůr, byť to ve světě, kde se odehrává nová hraná adaptace nejúspěšnější japonské mangy a anime, řádně páchne rybinou. Vše se tu točí kolem tajemného pokladu piráta Gold Rogera, který v animované předloze hledají už přes tisíc epizod. Netflix ale trefil jackpot hned v první řadě a zlomil prokletí amerických studií a platforem, které si dosud na adaptacích anime spíš vylámaly zuby.

„Dlouho jsem neviděl takhle radostnou zábavnou fantasy, v níž nejde o další neúspěšný pokus hrát si na Hru o trůny,“ říká Tomáš o seriálu, který svými nakažlivými postavami a energií připomíná letošní snímek Dungeons and Dragons. A který ve světě zatopeném oceánem a obývaném korzáry, mariňáky, lovci odměn i rybími lidmi vtipně spojuje pirátská dobrodružství s fantasy či westernem.

O něco méně bukanýrů je v novém snímku Ulricha Seidla Sparta. Rakouský provokatér zpracoval skutečný příběh pedofila, který nabízel v chudých rumunských vsích místním hochům bezplatné lekce juda. Seidl své dětské neherce „verboval“ v podobných rozpadlých rodinách, údajně je neseznámil s tématem, mnohé festivaly Spartu odmítly promítat. Navzdory problematické metodě jde ale o uhrančivě melancholický portrét osamělosti a neúspěšného boje s vlastními slabostmi. Což Aleš, Vít i Tomáš dobře znají.

Jak chutnají koláčky á la Jarmusch? Je Tonda afrosurealistická Panna? Připomíná Eliška a Damián libreto k šermířskému vystoupení skupiny Burdýři? Američan viděl 777 filmů za rok. Portugalskou vsí se valily miliony litrů vína. Ve zdi byly stovky lahví rumu. Pivo nikde.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.