Komik Khaby Lame si střílí z life-hacků a ukazuje budoucnost TikToku

16. srpen 2021
Fenomem

Taky máte za typického tiktokera rozjíveného teenagera, který se pitvoří, tancuje nebo lipsyncuje? Jednadvacetiletý senegalsko-italský komik Khaby Lame vám tento stereotyp naruší. Jeho tiktokový kanál je věnovaný vtipným reakcím na různé life-hacky propagované sociálními sítěmi a místo tanečků nebo šklebů mu většinou jen stačí zakroutit hlavou a rozhodit ruce. Khaby Lame minulý týden překonal hranici stomiliónu sledujících na TikToku a má druhý nejpopulárnější účet vůbec.

Když vloni v březnu propukla v Itálii naplno pandemie koronaviru, přišel devatenáctiletý Khabane Lame, žijící v italském průmyslovém městě Chivasso, o svoji práci v továrně. Přestěhoval se zpátky k rodičům, ale místo toho, aby začal hledat nové zaměstnání, založil si účet na TikToku. Tehdy se zrodil jeho nejznámější vtípek – reakční video na nějaký absurdně komplikovaný návod, jak si zjednodušit život.

Jeho videím chybí profesionalita nejslavnějších tiktokerů, ale možná právě to z něho udělalo nového hrdinu sociální sítě, kde to na první pohled vypadá, že každý touží po absolutní dokonalosti. Khaby Lame se během jednoho roku vyšvihl do pozice nejpopulárnějšího italského tiktokera, za další necelý půlrok se vyšplhal na druhou příčku v absolutním pořadí. Jen sedmnáctiletá tanečnice Charlie D’Amelio má momentálně víc diváků – o dvacet milionů. Při tempu, s nímž Lameovi přibývají fanoušci, by se ale měla o svoji pozici už pomalu začít bát.

Poslechněte si nové vydání rubriky Fenomem a zjistíte, proč je Khaby Lame budoucnost TikToku a proč si vystačí bez slov. Co si myslí o life-hackových návodech, kterými nás bombardují sociální sítě? Stane se „Buster Keaton z internetu“ už brzy nejpopulárnější postavou TikToku a čeká ho kariéra ve filmu?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.