Komiks Singl Jiřího Franty velebí kult obyčejného chlapáctví. Občas ale sklouzne do mizogynie

6. březen 2020

Cenami ověnčený ilustrátor Jiří Franta vydal své první zcela autorské komiksové album Singl. Dvě stovky barevných velkoformátových stránek zaplnil historkami o pivku, fotbálku a nevydařených vztazích. Je ale otázka, jestli přináší také něco hlubšího.

Jiří Franta společně s Davidem Böhmem tvoří uměleckou dvojici, která na domácí scéně už roky posouvá hranice ilustrace a coby součást umělecké skupiny Rafani vstupuje do veřejného prostoru. Aktuálně byla otevřena jejich společná výstava v pražské Ville Pellé pojmenovaná Vykladači světa. Kurátorský text k ní slibuje znepokojivý, až sarkastický pohled na dnešní dobu, která je charakteristická jak relativizací hodnot, tak roztěkaností, nesoustředěností a zahlcením. Hledat tedy v prvním Frantově komiksu víc než jen pobavení je zdá se namístě.

Místo toho čteme rekonstrukci příběhu jednoho třicátníka, který se namísto v trvalém vztahu ocitnul na plavbě v „Arktickém moři“. Jeho přítelkyně se s ním totiž rozešla po SMSce. Navíc těsně před odletem na prodloužený víkend do Říma, kam nakonec místo ní vzal nejlepšího kámoše. Smutek a ponížení tam zalévali nekonečným množstvím piváků a hecováním, kdo první sbalí holku. Zoufalství a alkohol jejich mysl nezbystřil a atraktivitu nezvýšil, takže se po několika neúspěšných pokusech o seznámení poradili se svým italským domácím, u kterého jim nějak uniklo, že je gay. Výchozí situace vytváří řetězec komických historek, které později pobaví kámoše v hospodě, jejich samotný prožitek ale kolísá spíš mezi trapností a úzkostí. O čerstvých pocitech z rozchodu nemluvili, cílem bylo užít si a zapomenout.

Z komiksu  Jiřího Franty Singl

Franta vtipně a přesně zachycuje znovunabytý porozchodový pocit svobody, kdy je potřeba si dokázat, že se může všechno (protože už na ničem nezáleží). Komičnost umocňuje fázováním situací do malých oken od okamžiku k okamžiku. Kontrast dvojice výletníků pachtících se za zábavou a tisíciletých památek je působivý. Stejně tak první střídání reality a snu, v němž se dvojice coby středověcí rytíři utká s trans-prostituty. Tento koncept využije autor v albu opakovaně, aby nechal hlavní postavě nahlédnout do hlavy. Od prvního snu, kde v souboji podlehl mužům, kteří se stali ženami (nebo ženám, které se staly muži?), pokračuje k noční můře, v níž neuspěje v písemce, kde jde o život.

Z komiksu  Jiřího Franty Singl

K ústřední zápletce komiksu dochází v druhé kapitole, kdy se Singl po ikonických úvodních scénách zápasu Bohemky a Baníku seznamuje během potyčky s policisty s atraktivní fanynkou. Ta ho okouzlí odvahou, drzostí a jakousi ostravskou drsností, na kterou u žen není zvyklý. Ze sexu na jednu noc se začne klubat vztah, který ale končí ve chvíli, kdy si Singl uvědomí, že ztrácí sám sebe. Nejenže byl kvůli Ostravačce ochotný jít coby Bohemák-srdcař do kotle Baníku, ale také si nepřipouštěl její rasistické poznámky. 

Singl se dá číst jako zábavná nadsázka a výlet do světa ryze mužského přátelství. Potíž nastává ve chvíli, kdy komiks vezmeme vážně coby výpověď o dnešním světě, ve kterém je muž raději singl. Protože když není, stává se obětí žen, které přebírají „mužské“ role (Ostravačka jej přepije v panácích, pozve domů i do postele a ve fotbalových výsledcích má lepší přehled než on), prodávají se coby prostitutky nebo jsou promiskuitní, případně to jsou jen mrchy. A to je příliš jednoduché vidění světa na komiks, který sliboval být existenciální výpovědí.

Singl – Jiří Franta, 200 stran, Labyrint (2019)

Víc o pivku, fotbale a zahořklém chlapáctví komiksu Singl si poslechněte v recenzi Kateřiny Čopjakové.

autor: Kateřina Čopjaková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.