Komplex navštívil Spirit of Jazz: Živelná vlna britského jazzu nerozlišuje mezi vysokým a nízkým

14. srpen 2019

Britský sitcom Mighty Boosh je postavený na neustálém popichování mezi hrdiny Vincem Noirem a Howardem Moonem. Vince poslouchá synthpop, chodí na punkové koncerty a utahuje si ze „starého mladého“ Howarda, který rád scatuje, tráví čas v jazzovém transu a básní o synkopách. V aktuálním Komplexu jsme opustili podobnou představu, že jazz je reliktem minulosti, a společně s šéfredaktorem časopisu Full Moon Michalem Pařízkem naslouchali současnému ostrovnímu jazzu.

Časopis The Wire označil (tehdy možná překvapivě) nahrávkou roku 2018 album Your Queen is Reptile od skupiny Sons of Kemet, ale nedostalo se jí ocenění jen od kruhů hudebních fajnšmekrů – přišly nominace na prestižní Mercury Prize nebo vystupování na festivalech jako Glastonbury. Skupina, která letos zahrála také na Colours of Ostrava, je klíčem k současné jazzové vlně sdružené především kolem postavy saxofonisty Shabaky Hutchingse. Dnešní jazz nedělá rozdíl mezi vysokým a nízkým. „Nechce zůstat jen doprovodem do drahých restaurací, ale naopak hrát v klubech k tanci,“ vysvětluje Michal, že dnešní jazz v roce 2019 nevzniká v izolaci, ale je například propojený i s grimeovou scénou.

Naprosto zásadní byl pro mladé jazzové hudebníky a hudebnice edukativní program Tomorrow's Warriors, který funguje od 90. let po londýnských bezprahových centrech především pro děti ze sociálně slabších rodin. „Absolventi“ dnes hrají v tělesech jako The Comet is Coming, Kokoroko nebo Nérija. „Součástí dnešní jazzové scény je spousta žen. Zatímco dříve byly spíš jen interpretky nebo zpěvačky, dnes je to jinak a celou vlnu ženou dopředu,“ tvrdí Michal a poukazuje právě na skupinu Nérija – navíc jde také o důkaz, jak jazz proráží hranice mainstreamu. Její letošní deska Blume totiž vyšla u labelu Domino Records, kde se v katalogu potkala třeba s takovými Arctic Monkeys. „Nenávidíš jazz? Ne, ty se bojíš jazzu – bojíš se absence pravidel a hranic?“ strefuje se Howard do Vince v jednom dílu Mighty Boosh. My v Komplexu se už nebojíme.

„V dnešní Británii nejde nebýt politický,“ říká Michal Pařízek z Full Moonu, ale jak se to projevuje v jazzu? Kdo je „tuba don“ Theon Cross? Nalaďte Komplex!

Playlist:

The Comet is Coming – Summon the Fire (Impulse, 2019)
Theon Cross – Activate feat. Moses Boyd & Nubya Garcia (Gearbox Records, 2019)
Nérija – Riverfest (Domino, 2019)
Shabaka Hutchings & Kojey Radical – No Gangster (The Vinyl Factory, 2019)
Sarathy Korwar – Mumbay feat. MC Mawali (Leaf, 2019)
Kokoroko – Abusey Junction (Brownswood Recordings, 2019)

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio