Komplex: Neneh Cherry zpívá konejšivým hlasem o nepříjemných tématech

14. listopad 2018

Veškerý prostor dalšího vydání hudebně kritického magazínu Radia Wave Komplex jsme tentokrát věnovali dvěma deskám, které jsou na sebe napojené nejenom geograficky, ale i tematicky. Švédské zpěvačky Neneh Cherry a Robyn zpívají o nepříjemných a emočně intenzivních věcech, dokážou ale svoji hudbu zabalit do konejšivého obalu. Nejenom o albech Broken Politics a Honey s námi mluvil náš oblíbený host, hudební publicista z Respektu Pavel Turek.

„Videoklip k prvnímu singlu Neneh Cherry Buffalo Stance jsem viděl někdy na začátku devadesátých let na stanici MCM. Bylo by ale trošku přepjaté tvrdit, že jsem tehdy byl fanoušek,“ říká Pavel Turek. „Až zpětně si vybavuju, jak moc nedoceněná a průkopnická zpěvačka a umělkyně byla Neneh Cherry.“ Když Pitchfork na začátku nultých let dával dohromady seznam nejlepších desek z osmdesátek, Neneh Cherry se tam vůbec neobjevila. V revidované verzi, staré několik měsíců, už ale její debutová deska Raw Like Sushi má svoje výsostné místo. Neneh Cherry byla v devadesátých letech považována za jakousi kmotru žánru trip hop. „Určitě se dá říct, že všechny velké hvězdy tohoto žánru, tedy Massive Attack, Portishead nebo Tricky, něco dluží Neneh Cherry,“ doplňuje Pavel.

Neneh Cherry si v půlce devadesátek dala dlouhou přestávku v kariéře a vrátila se až v roce 2014. Aktuálně má na kontě skvěle přijatou desku Broken Politics, kterou produkoval Four Tet a na které se pouští do poměrně hraničních témat. „Tohle album působí domácky, figurují na něm nástroje, které souvisejí s intimitou, harfa, marimba, vibrafon. I to, jak je nahraný hlas, je intimnější, mluví to do ucha. V kombinaci s těmi těžkými tématy, jako je zkušenost s dobrovolnickou prací v uprchlickém táboře v Calais, je ta hudba hodně konejšivá,“ říká Pavel Turek. Podle něj navíc dorostla další generace zpěvaček i kritiček, které vycházejí z Neneh Cherry, chápou její sdělení a reflektují jej.

Jak na Neneh Cherry navazuje švédská zpěvačka Robyn? V čem jsou si obě hudebnice podobné a jak nám pomáhají přežít dnešní svět? Poslechněte si celý Komplex s Pavlem Turkem.

Playlist:

Neneh Cherry – Buffalo Stance (Virgin Records 1989)
Neneh Cherry – Woman (Virgin Records 1996)
Neneh Cherry – Kong (Smalltown Supersound 2018)
Neneh Cherry – Faster Than The Truth (Smalltown Supersound 2018)
Robyn – Dancing On My Own (Konichiwa Records 2010)
Robyn – Because It’s In The Music (Konichiwa Records 2018)
Robyn – Ever Again (Konichiwa Records 2018)

autoři: Jiří Špičák , Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.