Komplex o nových WWW a jejich světě za zrcadlem. „Je jako virtuální realita,“ říká Pavel Turek

16. říjen 2018

Nálepky jako alternativní rap u skupiny WWW selhávají a na aktuální desce Neutopíš se dvakrát v téže řece si akorát hýčkají svoji neuchopitelnost. V Komplexu jsme probrali novinku domácích rapových průkopníků i naštvanou desku britských post-punkových Idles, kteří vynalézají maskulinitu pro 21. století, tentokrát bez machismu a rockových manýr.

WWW letos slaví 25 let, dnes ale vypadá kapela docela jinak než kdysi dávno v 90. letech, kdy to byla vlastně funk-rocková kapela. Hlavní tvůrčí dvojice – tedy textař Lubomír Typlt a rapper Ondřej „Sifon“ Anděra – se potkala na střední umělecké škole a od začátku ji přitahovala jinakost – Typlt miloval kovový zvuk industriálních Einstürzende Neubauten a Sifon sjížděl americký hip hop díky vysílání MTV, které se dostalo i do nově vzniklé České republiky. „Nejlepší, co se jim mohlo stát, bylo, že se na konci 90. let rozpadli,“ rekapituluje Pavel – nahrávací společnost je při nahrávání debutu tlačila do podoby boy bandu střihu Chaozz. Anděra opustil na chvíli rap a začal skládat pro divadelní a taneční představení, nasával postupy z vážnohudební kompozice a Typlt se věnoval malbě.

Svůj debut Neurobeat vydali až v obnovené sestavě v roce 2006. S větším rozhledem a zkušenostmi nastoupili na dlouhou cestu, kde je nalézáme dnes s albem Neutopíš se dvakrát v téže řece. Typltovy texty čerpají z předrevolučního undergroundu a autorů jako Ivan Martin Jirous. Jsou zlověstnou hrou se slovy a jsou často zaměřené na tělo, jako když na aktuální desce zazní: „Nesypte odpadky do mého hrudního koše.“ WWW s každým albem svůj svět probarvují jinými hudebními odstíny, rozšiřují ho a dávkují paranoiu. „Album dává nahlédnout kamsi za zrcadlo, je to svět plný těžkých strojů a z továrních věží se tu valí hustý dým,“ vysvětluje Pavel. A poukazuje na jeden z nejsilnějších tracků Letadlo, kde zní: „Oblohu nevidíš pro letadla a v poli kytek jedna zvadla.“ Ve světě WWW neexistují digitální technologie, jen kov, a není tu vždycky příjemně. „Je jenom na nás, jestli do něj chceme vstoupit,“ uzavírá Pavel. „Je to jako virtuální realita.“ V Komplexu jsme se shodli, že novinka funguje jako spolehlivý simulátor paranoie.

Playlist:
Quavo – Champagne Rosé feat. Cardi B & Madonna (Quality Control Music, 2018)
Current 93 –Bright Dead Star (The Spheres, 2018)WWW – Letadla (Bigg Boss, 2018)
WWW – Slunce v úplňku (Bigg Boss, 2018)
IDLES – Samaritans (Partisan Records, 2018)
IDLES – Danny Nedelko (Partisan Records, 2018) 

Jak se v lyrice WWW odráží studenoválečná paranoia? Co nového přináší do kánonu drsné kytarové hudby skupina Idles – a jak se v nahrávce Joy as an Act of Ressistance odráží postbrexitová úzkost?

autoři: Miloš Hroch , Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.