Kompot: Popkulturní odchod roku 2015? Sbohem, Bravo!

22. červen 2016

Kultovní týdeník Bravo, který po skoro čtvrtstoletí učil teenagery najít bod G a používat přitom kondom, už neexistuje. Jeho vzdálení se z prodejních pultů vyvolává nostalgii především u české generace Y, ačkoliv za něj 15,90 a více korun naposledy utratila klidně i před patnácti lety.

Bravo vzniklo v roce 1956 v západním Německu jako časopis o filmu, televizi a populární hudbě určený „mladým srdcím“. Na konci 60. let koupilo Bravíčko dnešní nakladatelství Bauer Media Group a rozšířilo ho do skoro všech zemí tehdejší svobodné Evropy. Právě v Německu patřilo k nejkontroverznějším i nejzkoumanějším periodikům především kvůli „sexuální rubrice“, kterou v evidentně všudypošmourných 70. letech dokonce dvakrát cenzurovali! U nás se v té samé době maximálně připravovalo podhoubí na toto veledílo, které v roce 1990 jako asi jediná česká beletristická kniha o hormony zmítaných puberťácích v době normalizace konečně vyšlo.

V roce 1992 se tehdy ještě československým dětem dostala s prvním vydáním Brava do ruky i sekce Láska, sex a něžnosti, i když téměř s křížkem po funuse – v Evropě se rychle šířila epidemie HIV/AIDS a s informacemi o intimních trápeních jsme byli přesně o čtyři dekády zpožděni oproti západním vrstevníkům. V kinech se taky objevil film Kamarád do deště II – Příběh z Brooklynu se Simonou Krainovou a Sagvanem Tofim. Prostě přituhovalo.

Osvěta byla naprosto nezbytná, ale v rodině nebo ve škole by ji tehdy hledala jenom úplná naivka. Naši rodiče vyrůstali v době, kdy socialistický člověk určitě nebyl homosexuál nebo – řečeno jazykem doby – jiný „sexuální deviant“, a o „primeráku“ možná někdy slyšeli v hospodě.

03539551.png

„Dnes už si to ani nedovedeme představit, ale v 90. letech se poprvé začalo otevřeně hovořit o všech tématech, která jsou se sexualitou spojená. Tehdy byla média včetně Bravíčka naprosto zásadním zdrojem informací. Moji kolegové udělali strašně veliký kus práce například v propagaci antikoncepce, snižování počtu interrupcí a nesou velkou zásluhu na tom, že se HIV/AIDS u nás nijak zásadně nerozšířilo,“ říká v rozhovoru pro pořad Kompot sexuoložka Hana Fifková, která v posledních letech rubriku Láska, sex a něžnosti v časopisu Bravo vedla. A českoslovenští (záhy česko-slovenští a konečně pak čeští a slovenští) puberťáci se konečně dozvěděli, co to vlastně pod peřinou na táborech dělají: necking a petting přece!

Na co se ptali teenageři v Lásce, sex a něžnosti dříve a na co dnes? S jakým trápením se Bravu svěřila zprávařka Radia Wave Karolína Zikmundová, hostka tohoto dílu Kompotu? Rozlučte se se svým mládím pořádně a poslechněte si popscénní koutek Radia Wave!

PS: Štos Bravíčka si před Vánoci z newsroomu Radia Wave domů odnesl i hudební odborník Pavel Klusák, prý „pro děti“.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.