Komu chybí škola? Memy o vyučování na dálku berou současnou situaci s humorem

23. listopad 2020
Fenomem

Kvůli pandemii koronaviru se letošní podzim přesunula školní výuka před monitory počítačů a notebooků, a to prakticky po celém světě. Jak tuto vynucenou proměnu školní výuky komentují memy a jsou na tom podle nich hůře školáci, učitelé anebo rodiče malých dětí, kteří musí suplovat pedagogický dozor? Nejspíš všichni stejně bídně, ale s humorem se to snad dá nějak zvládnout.

Pamatuje, jak Skřítek Dobby zve Harryho Pottera do Bradavické školy? Kdyby se podle jednoho memu odehrával příběh knihy v dnešní pandemické době, vypadal by trochu jinak a malý čaroděj by se musel do Bradavic dostavit přes Zoom. Pak jsou tu memy, které si střílí z toho, jak vypadáme ve zmenšených portrétech v aplikacích. Hodně divně jako ryby. A hlavně po ránu, kdy jsme sotva – za pět minut osm – vylezli z postele.

Memy o vyučování na dálku berou současnou situaci s humorem

Školáci se ale snaží najít na současném stavu i něco pozitivního. Dokazuje to obrázkový vtípek s textem: Věci, které mi budou chybět, až se jednou vrátíme do školy. A na něm jsou symboly pro ztišení kamery, mikrofonu i audia. Tohle ve skutečné škole opravdu není.  

A jak memy zobrazují učitele? Když se studenti měli po prázdninách vrátit do škol, předvídaly některé vtípky, že je učitelé přivítají oblečení v ochranných oblecích jak z továren na chemikálie. Po pravdě se zase tak moc nemýlily. Když se pak ve většině států školství přesunulo do online modu, náladu učitelů dobře vystihoval obrázek s učitelkou, která marně skrývá zoufalství, když jim žáci po desáté píšou, že nevědí, jak nastavit onlinové vyučování. Školství je teď prostě jiné. V jednom stripovém memu vysvětluje Mistr Yoda Anakimovi, že ho teď začne učit, jak používat sílu Jedi. Jen se ale bude muset předtím připojit na classroom.

Do obtíží ale dostala současná situace i rodiče. V jednom memu se matka diví: „Děti jako zůstanou doma? V tom místě, kde žiju já?“ Na Twitteru si další stěžuje: „Za každým školním vyučováním v classroomu je hledání uklizeného místa, kam můžu namířit kameru notebooku.“ A pak je tu ještě obrázek zoufalého rodiče, který ukazuje na prstu jedničku a říká: „Učím doma děti jedinou věc, kterou si ještě pamatuju ze základní školy.“

Memy o vyučování na dálku berou současnou situaci s humorem

Doufejme, že brzy se všechno vrátí k normálu. Nakonec současný stav je přece jen k něčemu dobrý. Až bude po pandemii a všichni se zase vrátíme do tříd, budeme si o to víc užívat všech báječných vymožeností offlinového učení. Lavice, spolužáci z masa a kostí, přezůvky, to všechno, čemu se kdysi říkalo škola. Neříkejte, že vám to nechybí.

Poslechněte si aktuální vydání pravidelné rubriky Fenomem a dozvíte se, jak memová kultura reaguje na distanční vyučování. Jak by vypadal příběh Harryho Pottera nebo Hvězdných válek v éře classroomu? Proč musí rodiče každé ráno hledat uklízené místo v bytě a jak vypadáme, když se těsně před osmou vykopeme z postele a zasedneme před monitor? A bude nám z této doby něco chybět, až se vrátíme zpátky do školy?

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.