Konec světa je jen začátek. Motorkáři o výpravě do dálněvýchodního Magadanu

23. červen 2019

Čtyři měsíce cestou necestou na druhý konec Asie a zpět… Motorkáři Jan Zajíček a Vojtěch Tůma se spolu vypravili na nejzazší východní konec Ruska.

Vojtěch chtěl jet původně sám, aby přemýšlel sám nad sebou. „Ale potřeboval jsem někoho, kdo bude umět uvařit, protože já bych jinak umřel hlady,“ směje se. „Nevím teda, jestli jsem vařil dobře, ale vařil jsem každopádně hodně,“ doplňuje Jan Zajíček. Během čtyřměsíční výpravy na Magadan se několikrát z provozních důvodů rozdělili, ale jinak v naprosté shodě absolvovali cestu, o které Jan Zajíček zpětně říká: „Zcvoknul bych se, kdybych do Magadanu s Vojtou nejel a dozvěděl se potom, o co všechno jsem přišel…“

Zlatí, nápomocní lidé Východu

Vojtěch Tůma pro změnu tvrdí, že v Česku a zvlášť v Praze jsou k sobě lidé neteční. „Začínalo to už na Balkáně, ale zvlášť Asie a Rusko nám ukázalo, že se lidi spolu ještě baví a zajímají se o sebe. Čím míň toho měli, tím víc se s námi byli ochotní rozdělit. Mám teď lidem co vracet. A inspiruje mě to k dalšímu cestování.“ O některých konkrétních místech a lidských setkáních vypráví oba motorkáři v rozhovoru pro cestovatelskou a outdoorovou Casablanku.

Jan Zajíček a Vojtěch Tůma jeli na motorkách do ruského Magadanu

Nic tady není, tak proč sem jezdíte???

Dvojice jela přes Balkán, Turecko, Gruzii, Ázerbájdžán a Rusko do Střední Asie (s odbočkou do Mongolska) a Ruska a pak zpět. „Bylo to strašně daleko,“ usmívá se Vojtěch Tůma. „Magadan samotný je obyčejné město, něco jako Hradec Králové,“ vtipkují oba motorkáři. Všichni se divili, proč tam jedeme, vždyť tam nic není. I na místě se nás všichni ptali, proč sem my Evropané jezdíme. „Řekněte tam u vás, že tady nic není! Ať sem nikdo nejezdí.“ Jan Zajíček a Vojtěch Tůma odpovídali, že Magadan je konec světa, proto se sem vypravili, ale místní lidé na to namítali, že Magadan není žádný konec světa, to přece začátek…

Poslechněte si celý záznam rozhovoru s vyprávěním o cestě do ruského Magadanu.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.