Král pekelného autotune Future na své druhé desce nezklamal

2. květen 2014

Když v roce 2009 vydal Jay-Z ironický track s jednoznačným názvem Death of Autotune, nikdo nejspíš netušil, že proklínaná ladička, která pomáhá zpívat i těm nejzoufalejším nezpěvákům, přežije v hiphopovém mainstreamu ještě dalších pět let. Móda nestřídmé hlasové modulace by byla nejspíše skutečně dávno mrtvá, kdyby se nezjevil atlantský rapper a (ne)zpěvák Future, který na svém debutu Pluto (2012) dělá s ladičkou tak bizarní věci, že i tenhle dávno vyčpělý trik zní zase zajímavě.

Na svém druhém studiovém albu Honest těží z aktuálních rapových trendů i skvělé formy svých hostů. A samozřejmě bizarního robotického efektu.

Za úspěchem jeho debutu stojí spolupráce s producentem, který si říká Mike WiLL Made It, jenž se poslední dva roky etabloval do pozice prvotřídního hitmakera. Ačkoliv má aktuálně lukrativnější džob u hvězdičky Miley Cyrus, svého kamaráda ani tentokrát nezklamal a stvořil pro něj futuristické klubové bouráky Move That Dope a My Momma. Tracků stojících na minimalistickém trapovém beatu je na desce samozřejmě víc a to se ještě hity Sh!t a Karate Chop (Remix) vešly jen na bonusovou verzi alba. V nich Future dokazuje svůj drtivý tah na bránu – rozhodně to není žádný Shakespeare rapu, jeho doménou jsou vyštěkávané slogany, které obvykle opakuje tak dlouho, až se vám zaryjí do mozku.

Druhou rapperovou předností je jeho divný zpěv přes ladičku, který mu dovoluje točit i pomalé skladby navazující na emo rap Drakea nebo Westovy desky 808s & Heartbreak. Mezi nimi samozřejmě nechybí loňský hit Honest, který pořád funguje dokonale, ale další oplodňováky jako Special nebo I Won právě s Kanyem Westem desku táhnou spíše k průměru. Když už ale máte po půl hodině alba pocit, že vás Future nemůže ničím překvapit, přijde skvělá skladba Benz Friendz (Whatchutola) s hostujícím Andrém3000. Track zní jako zapomenutý hit od OutKast, který připomene, že Future byl kdysi napojený na atlantský rapový kolektiv Dungeon Family, a také to, že André je i deset let po Speakerboxxx/The Love Below pořád famózní rapper i textař. (Kdy se konečně dočkáme jeho sólovky?)

03113529.jpeg

Future svoji druhou studiovou desku dlouho (auto)ladil a odkládal, zároveň z ní ale vypouštěl jeden singl za druhým. Rapoví fanoušci se tak musí připravit na to, že skoro polovinu alba Honest už mají dobře naposlouchanou, a také na to, že je to po hříchu ta lepší polovina. Tohle album nemá takový náboj novosti jako „autotune hell“ jeho debutu, Future ale rozhodně na Honest potvrzuje svoji pozici v první lize současného komerčního rapu. Moc lepších mainstreamových hiphopových desek už letos neuslyšíme.

Future – Honest (Sony Music, 2014)
Hodnocení: 80 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.