Krása a feminismus. Chodí intelektuálky na botox?

29. listopad 2022

„Ve snaze vypadat jako někdo jiný štěstí nenajdete,“ myslí si Daniela Peštová. Jedna z nejznámějších českých topmodelek v podcastu Lindy Bartošové říká, že nikdy nepodstoupila žádné úpravy vzhledu. Intelektuálka a novinářka Jana Patočková naopak přiznává, že už vyzkoušela různé zkrášlující procedury. Otevřeně mluví o tom, jak se snaha zastavit čas potkává nebo míjí s feministickými myšlenkami, které ji inspirují.

„Já jsem vždycky byla jiný typ, ne ta klasicky krásná holka,“ říká Jana. V podcastu otevřeně mluví o zkušenostech s různými zkrášlujícími procedurami. Druhým dechem ale dodává, že důraz na krásu jako hlavní ženský kapitál jí připadá jako systém, který ženy vykořisťuje.

Čtěte také

„Je hrozně zažité, že krása znamená určité otupění. A proto dnes máme bimbo feministky. Ty se s tímhle narativem nesnaží bojovat, ale naopak z něj chtějí něco vytěžit,“ popisuje jeden ze současných nejen instagramových trendů spojených se ženskou krásou publicistka Aneta Martínková.

Fenomén bimbo feministek nebo zažitý mužský pohled na ženskou krásu v podcastu komentuje také Eliška Koldová, zakladatelka feministického magazínu Druhá směna. A o tom, jak se svým vzhledem nakládá mladá generace influencerek a proč je potřeba vliv sociálních sítí oddémonizovat, mluví v pátém dílu Krásy kulturní antropoložka Marie Heřmanová.

Jak jde touha po kráse a mládí dohromady s feminismem? Proč chodí intelektuálky na botox? A je svět supermodelek z časopisů méně falešný než image instagramových influencerek? Poslechněte si v podcastu Krása Lindy Bartošové.

Seznam čtení k epizodě:

autoři: Linda Bartošová , Veronika Ruppert
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.