Křehkost klubového kontextu a odvaha jít s hlasem na trh. Výlet do srdeční krajiny Olivera Torra

11. březen 2021

Debutové album Fragility of Context elektronického producenta Olivera Torra je v domácím prostředí unikátním úkazem. Málokdy zde z tzv. klubové scény vzešla natolik žánrově rozkročená a emočně i sonicky intenzivní zpověď – navíc na ploše dlouhohrající desky. Jejího autora jsme proto podrobili ve Flámu křížovému klubovému výslechu.

Cesta Olivera Torra od instrumentálních tracků a produkce pro ostatní umělce připomíná vývojovou trajektorii řady inovativních tvůrců v klubovém prostředí, kteří se od cutting edge beatových konstrukcí posunuli k písničkovému formátu a zapojili do svého zvuku coby další prvek svůj vlastní hlas a lyriku. SOPHIE, Jam City, Sega Bodega – s ozvuky těchto i dalších tvůrců jsme se setkali při cestě napříč Oliverovým srdečním debutem.

Každopádně vždy jde o úhel poslechu a to, jaký klubový kontext si k posuzování zvolíme – což jsou ideje zčásti rezonující v myšlenkovém pozadí alba Fragility of Context. To ale drží krásně pohromadě i bez nutnosti přetřásat křehké konceptuální konstrukce – a v době, kdy jsou zavřené kluby, si s ním můžete vyrazit na menší flám alespoň ve své hlavě. Jen dávejte pozor, protože se to možná neobejde bez následků – jak se to má s každou deskou, která má tendenci se vám zavrtat hluboko pod kůži.

Co přišlo Oliverovi poštou z Varšavy a Marseille? Přemýšlel Kewu o kariéře četníka? A co na to Dalibor Polygondík? Poslechněte si Flám s hlasem Olivera Torra.

Playlist:

A. G. Cook – Today (Dream Mix)
Oliver Torr  Stay True
Sega Bodega  Smell Of The Rubber
Oliver Torr  Run The Streets ft. Chrysalism
Oliver Torr  What I Meant ft. LVCIFER
Oliver Torr  Marseille pt.2 ft. Moesha13
Jimmy Edgar  Crown
Jimmy Edgar  Curves
Oliver Torr  Warszaw ft. Elvin Brandhi
Oliver Torr  Cthru

autoři: Jan Bárta , Kewu
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.