Kresba na lodi v (A)void Floating Gallery

21. září 2012

Netradiční výstava kresby v kovových útrobách lodi na pražské náplavce. To je ve zkratce výstava Kurace, která do 2. října probíhá v (A)void Floating Gallery.

Podpalubí lodi (A)void Floating Gallery ožilo kresbami ve všemožných velikostech a v nejrůznějším pojetí. Kurátorka výstavy Lenka Sýkorová mi vysvětlila, čí práce můžeme na výstavě Kurace vidět: „Na výstavě se podíleli studenti ze tří ateliérů AVU – z ateliéru kresby, nových médií a malířství.“

Hlavní výstavní místnosti dominuje série obrazů Boreliotický kvatrotyp od Adély Součkové. Kromě ní v podpalubí najdete taky lehce dekadentní velkoformátovou kresbu Dany Sahánkové s tématem temné stránky lidské fantazie. Mimo Lenky Sýkorové se na výstavě kurátorsky podílel také malíř a kreslíř Nikola Čulík. Ten se ale nakonec rozhodl do výstavy i umělecky intervenovat.

„Nikola Čulík jako umělec nevydržel a začal tvořit. Takže začal dělat svoje klasické popisky – Nikola razí teorii, že současné umění se vymyká chápání běžného člověka. Proto se vždycky snaží, aby výstavy byly pochopitelné pro jeho dědu a babičku. Takže jim tady na zdi napsal křídou vysvětlující popisky.“

Výstavu Kurace můžete v (A)void Floating Gallery vidět do 2. října.

Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.