Kteří psi jsou IN a kteří už OUT?

12. květen 2014

Japonský seriál Goro, bílý pes kdysi vzbudil ve stovkách dětských diváků přesvědčení, že nutně potřebují psa. Na základě stejně iracionálních kritérií, jako je film nebo seriál, ale často o koupi psa rozhodují i dospělí. Po filmu Maska si řada lidí pořídila Jack Russella teriéra, a mnozí mu dokonce dali filmové jméno Milo.

„Zatímco v případě auta, pračky a počítače si lidi zjišťují obrovské množství informací a donekonečna porovnávají technické parametry, v případě psů se často rozhodují na základě setkání s jedním jediným exemplářem určitého plemene, což je pro mě nepochopitelné,“ říká šéfredaktorka časopisu Pes – přítel člověka Stanislava Jansová. Lidi se prý při koupi psa řídí hlavně tím, jestli se jim pes vzhledově líbí. Klesá obliba psích plemen, která lidi vnímají jako „obyčejná“ – knírač, pudl atd., a stoupá počet vzácných a exotických psů, jako je třeba u nás donedávna skoro neznámý taiwanský pes.

02809949.jpeg

Před rokem 1989 byl u nás počet psích plemen značně omezen, dovoz psů ze Západu byl totiž skoro nemožný. Nejoblíbenějším plemenem byl německý ovčák, jezevčík, pudl a knírač. Dnes je výběr mnohem širší a módní vlny se střídají velmi rychle. Zatímco před pár lety frčel hlavně ve městech rhodézský ridgeback, dneska už ho lidi zase tolik nechtějí.

Stejně tak už částečně opadá vlna zájmu o lovecké psy, jako je Výmarský a maďarský ohař, kteří byli in před pár lety. Momentální boom dnes podle údajů Českomoravské kynologické unie zažívá border kolie a stafordšírský bulteriér. Přesný žebříček oblíbenosti psích plemen sestavit nelze, protože se v něm evidují jen psi s průkazem původu. Většina psů u nás je ale tzv. bez papírů, tedy i bez možnosti evidence. Nejaktuálnější žebříček top psích plemen v ČR je z roku 2012 a jedná se o statistiku počtu narozených štěňat v daném roce:

1. Německý ovčák
2. Jezevčík
3. Yorkšírský teriér
4. Čivava
5. Labradorský retriever
6. Border kolie
7. Stafordšírský bulteriér
8. Bernský salašnický pes
9. Německý špic
10. Zlatý retriever

00966587.jpeg

Vzhledem k tomu, že řada psů, které potkáte v parku, ale průkaz původu nemá, dá se říct, že žebříček může být mírně zkreslený. Do podobného žebříčku se také nikdy nemohou dostat kříženci, kteří přitom tvoří velké procento českých psů.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka