„Kulturní instituce jsou místem pro nové vize,“ říkají iniciátorky Manuálu v době klimatické změny

13. srpen 2019

Na základě zprávy Mezivládního panelu pro klimatickou změnu OSN vzniklo prohlášení kulturních institucí k vyhlášení stavu klimatické nouze na území města Prahy. Text podepsalo několik desítek kulturních institucí a na webu umeniproklima.cz je také sepsaný manuál pro změnu chování směrem k větší udržitelnosti. „Nikdo se s takovou situací ještě nesetkal a skrze umění je možné o takových věcech imaginovat a diskutovat,“ říká jedna z iniciátorek Tereza Stejskalová.

„Manuál jako takový vznikl na základě kolektivních diskuzí v rámci iniciativy feministických institucí,“ vysvětluje Anna Remešová. Každá instituce podepsaná pod prohlášením stavu klimatické nouze k těmto devíti bodům zaujala nějaké postavení. „Na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze tak vznikla skupina s názvem UMPRUM v klimatické nouzi a na Akademii výtvarných umění také vznikla eko buňka. V Národním filmovém archivu teď řeší, aby nový depozitář byl pasivní budova, ale i to, jaký používají prostředek na mytí nádobí,“ pokračuje Anna.

Čtěte také

Mezi důležité body manuálu patří například doprava, která je s uměleckým provozem neoddělitelně spjatá. „Pohyb lidí se ukazuje jako problematický. V rámci Evropy nabízíme jiné možnosti než leteckou dopravu. Když k nám cestuje někdo třeba z Asie, snažíme se takového hosta sdílet s ostatními institucemi, aby se to trochu vykompenzovalo,“ popisuje opatření galerie Tranzit Tereza Stejskalová. Manuál pro kulturní instituce v době klimatické změny má přinášet nový pohled na provoz nejen galeriím nebo školám. Iniciátoři kladou důraz i na potenciální změnu celého systému, který je uměleckého provozu součástí. „Cílem prohlášení i manuálu je i tlak na instituce, které rozdělují peníze, aby trochu změnily kritéria, podle kterých finance rozdělují. Subjekty, které podstupují kroky k větší udržitelnosti, jsou zatím v nevýhodě, protože takový provoz se prodraží,“ říká Tereza.

Stav klimatické nouze není lokální problém, vyhlašují ho i některé další světové instituce, jako například Culture Declares Emergency ve Velké Británii. „V New Yorku byl vyhlášen stav klimatické nouze dokonce na všechny instituce, které sídlí na území města. Což je důležité, protože to pak zahrnuje i jakékoli soukromé subjekty,“ uvádí další příklad Anežka Bartlová. Často se ale jedná o politické gesto, a ne všechny instituce zaujímají stejná opatření. „Například některé městské části si tento deklarovaný stav často modifikují a neznamená to pro ně v důsledku příliš mnoho,“ dodává Anežka.

Jak se staví iniciátorky Manuálu pro kulturní instituce v době klimatické změny k prověřování zdrojů financí soukromých donorů a jak bojují s klimatickou úzkostí, se dozvíte v rozhovoru.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.