Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

4. březen 2009

V pořadu Factory Radia Wave vám představujeme to nejnovější, co se na hudební scéně urodilo. Poprvé tady uslyšíte nově nasazené skladby do vysílání RW, pozvánky na opravdu zajímavé koncerty a také zajímavosti z popkulturního světa.

Minulý Kýbl jsme otvírali zprávou o vývoji u labelu Touch & Go. Zřejmě posledním novým albem, které u tohoto domu vyjde, je očekávaný release Crystal Antlers s názvem Tentacles. V USA je vydání naplánováno na 6. dubna, v Evropě o den později. Už teď ale můžete na internetu zakoupit digitální verzi.

00819793.jpeg

Občané Oklahomy volili oficiální píseň svého státu. Mezi 454 nominovanými písněmi zvítězili The Flaming Lips a jejich Do You Realize?? z alba Yoshimi Battles the Pink Robots. Celkem víc než 21.000 hlasujících Oklahomanů dalo přednost kytarovým psychedelikům před takovou klasikou, jakou je Heartbreak Hotel Elvise Presleyho.

Novinku na duben chystají losangeleští Big Business, tedy současně polovina legendárních Melvins, které jsme měli to štěstí vidět v září v Praze. Album s názvem Mind The Drift vyjde v dubnu u Hydra Head.

Zpěvák The Cure Robert Smith zřejmě v záchvatu závisti označil model "Zaplať, kolik chceš", který u alba In Rainbows vyzkoušeli Radiohead, za "idiotský plán". V rozhovoru pro Music Radar Smith dál řekl: "Nemůžete nechat jiné lidi rozhodovat o ceně toho, co děláte, to by znamenalo, že tomu sami nepřisuzujete žádnu hodnotu. Nápad nechat určit cenu konzumenta nemůže fungovat." Umístění In Rainbows na prvních místech žebříčků pochopitelně jen dokládá, že tento idiotský plán rozhodně nefunguje. Mr. Smith nám asi trošku žárlí.

Seattleský label Sub Pop chystá na 10. března druhý letošní release - album Face Control od Handsome Furs. Při předobjednávce nabízí navíc zdarma CD-ROM se záznamem seattleského vystoupení Handsome Furs a plný pytlík merchandisingu. Přístup k plnému streamu alba ještě před vydáním je samozřejmostí. Příjemné marketingové praktiky, že?

00797620.jpeg

Včera oficiálně vyšlo nové album U2 No Line On The Horizon. Agilní Irové obratem oznámili, že ještě před koncem roku hodlají vydat dlouhohrajícího "společníka" aktuální desky, jak sami řekli. Mělo by jít o meditativnější nahrávku, než je No Line On The Horizon a U2 zvažují, že by se mohli odklonit od standardního způsobu vydávání. Pánové, hlavně žádný idiotský plán!

Máchání v Kýblu protentokrát zakončím tipem na koncert, o kterém jsem se právě dozvěděl na stránkách Kill Rock Stars. Frontman Xiu Xiu Jamie Stewart vystoupí sólově 19. května v pražském Studiu Rubín. Předskočí výborní Good for Cows a navrch ještě Ches Smith sólo. Tohle byste měli vidět a slyšet a my vám to na Radiu Wave rádi připomeneme.

autor: Robert Candra
Spustit audio