Kýbl - zajímavosti z popkulturního světa

23. září 2009

Další popkulturní okoukávání zase přinese smetánku toho nejlepšího, co vyplavila šoubiznysová stoka. Tentokrát pro vás přehlídku všeho nečekaného, zábavného a bizarního s čerstvým knírem připravil Aleš Stuchlý.

Twilight soundtrack
Pohled na soupisku interpretů, kteří se rozhodli svými skladbami přispět na soundtrack k druhému dílu populární upírské love-story Stmívání, je skutečně impozantní. Skoro to vypadá, že teenagerky po celém světě čeká zásadní změna hodnot: z mladých podmračených gothiček a odbarvených vyznavaček pop-punku se dost možná stanou fanynky indie-rockových celebrit. Vedle ikonických jmen, jako jsou Thom Yorke, Death Cab For Cutie, The Killers nebo Editors, se tu objevují aktuální nezávislé hvězdy typu Grizzly Bear, Bon Iver či St. Vincent. Dohady se tedy potvrdily a média už teď mohou spekulovat pouze o tom, jestli se název singlu Thoma Yorka Hearing Damage náhodou nevztahuje k dialogům ze samotného filmu.

Omluva Kanye Westa
Hiphopový narcis Kanye West minulý týden dokázal, že za výjimečných okolností je schopen jisté sebereflexe. Poté, co minulou neděli prvoplánově zesměšnil devatenáctiletou country-popovou zpěvačku Taylor Swift během udílení MTV Video Music Awards, jej dokonce prezident Obama - mimo záznam - nazval "hlupákem". Král hiphopových egomaniaků šel do sebe a po dvou omluvách, které zveřejnil na svém blogu a poněkud demonstrativně sebezpytném výkonu v jedné noční televizní show, se rozhodl pro soukromý omluvný telefonát. Tomuhle by se snad dalo říkat "graduation".

01002484.jpeg

Megaloman Corgan
Jiný populární megaloman Billy Corgan začal, spolu s dalšími kolegy ze Smashing Pumpkins přesně před týdnem, nahrávat monstrózní opus čítající celkem 44 skladeb. Kolekce vyjde postupně na jedenácti samostatných čtyřpísňových ípíčkách a následně i jako gigantický box-set. Billy slibuje nemožné: "návrat k původním psychedelickým kořenům Smashing Pumpkins" a desku, "která bude atmosférická, melodická, tvrdá i krásná zároveň". Soudě dle obskurního titulu Teargarden by Kaleidyskope to spíš vypadá na manuál pro new-ageové guru procházející krizí středního věku. Horší než poslední album Zeitgest to snad ale nebude.

Cohenův kolaps
Kanadský bard Leonard Cohen zkolaboval během svého koncertu ve španělské Valencii. Důvodem byla podle zdrojů stanice BBC otrava jídlem. Přestože mistr své problémy dále nespecifikoval, pojďme si na toto téma trochu zaspekulovat. Jelikož Cohenovy zdravotní potíže podle svědků kulminovaly během písně Bird on Wire, lze se s úspěchem domnívat, že osudným pokrmem byla známá tamní specialita: takzvaný "Španělský ptáček na drátě".

00743490.jpeg
Spustit audio