Kýbl – zajímavosti z popkulturního světa

9. srpen 2011

Bylo pouhou otázkou času, než „tepláková revoluce“ z londýnského Tottenhamu zasáhne mimo lokální obchody také britskou hudební scénu. Vlna násilného rabování … v Anglii pokračovala ve středu (10. srpna) už čtvrtou nocí a z chudinských čtvrtí Londýna se šíří také na sever do Birminghamu či Manchesteru.

Jak uvedl server Pitchfork.com, během noci z úterý na středu padl za oběť násilností také sklad se statisíci nahrávkami nezávislých hudebních labelů. Několik desítek indie labelů se širokým záběrem od alternativního rocku přes post-punk až po synthpop si od víkendového běsnění ziskuchtivých výtržníků může přepočítávat vysoké ztráty. Požár distribučního skladu PIAS/Sony v severní části Enfield přinesl mimo jiné škody následujícím labelům: Matador (Sonic Youth, Neko Case, Cold Cave), XL (The Prodigy, Vampire Weekend, Radiohead), Rough Trade specializující se na evropskou post-punkovou scénu, 4AD (The National, Blonde Redhead), True Panther (Unknown Mortal Orchestra, Girls), Young Turks (Wavves, Holy Fuck, The xx) či Too Pure (PJ Harvey, Stereolab).

Napjatě očekávané společné album od Kanye Westa a Jay-Z se od včerejška prodává exkluzivně na iTunes. A vypadá to na čistou dominanci – deska je už dnes číslem jedna ve všech iTunes obchodech na planetě. Po masivním úspěchu hédonistického opusu My Beautiful Dark Twisted Fantasy není divu a podle prvních poslechů musím říct i za sebe a za kolegu Karla Veselého – s nímž chystáme kolektivní experimentální recenzi na toto album – že materiál na nové desce zní přímo znamenitě.

02198404.jpeg

Megaloman Kanye ovšem myslí i na ty, kterým audio nestačí: za 3,99 dolarů měsíčně mohou všichni vyznavači jeho kultu osobnosti sledovat exkluzivní webcasty ze společného turné Westa a Jaye-Z. Ale to ještě není všechno: vládce popu verze 2.0. nabízí svým fanouškům i svůj …život. Za 4,99 dolarů budete moci získat přístup k následujícímu materiálu: k jeho cvičením, k tomu, co jí na turné, k instruktážním videím, jak mistrův jídelníček připravuje jeho osobní kuchař, zkoušky na show, animovaný seriál Runaway a také dokumentární film nazvaný přiléhavě – .

Amerického rappera Big Boie z proslulých eklektiků Outkast zatkla v neděli policie v přístavu v Miami poté, co u něho našla extázi a tabletky na potenci. Vycvičený pes celní a imigrační hlídky je u něj vyčenichal zrovna když vystupoval z výletní lodi. Šestatřicetiletý raper byl následně obviněn z ilegálního držení léků na předpis, drog a látek k jejich přípravě. Propuštěn byl až po zaplacení kauce ve výši 16 000 dolarů. Poté, co se problémy s absentujícím předpisem na Viagru vyřešili, Big Boi poslal na twitter vítězoslavný status: "Fresh Out Baby!"

02127315.jpeg

Frontman newyorské metalové kapely Life Of Agony dokončil práci na nové desce a projektu nazvaném The Neptune Darlings – ten má spadat do půvabného žánru erotického „geekovského“ rocku. Capotu ovšem zároveň oznámil, že po dvaceti letech vystupování jako muž se nyní hodlá stát ženou. Proces transformace už začal: Keith o sobě mluví již v ženském rodě a přijal jméno Keith Mina Caputo. "Transsexuálové jako já jsou ženy, které se vzdávají všech svých mužských privilegií kvůli ženskosti. Bojují tak proti patriarchátu!" napsal/a Keith Mina na Twitter, kde v zápětí dodal, že jeho přeměna nebude mít žádný dopad na život kapely Life Of Agony. Podstatnou informaci ještě připojil na závěr, když oznámil, že "penis si nechá".



Smutná zpráva na závěr: Conrad Schnitzler, jedna z legend krautrocku a především žánru kosmische musik, podlehl 4. srpna ve věku čtyřiasedmdesáti let rakovině žaludku. Schnitzler stál u zrodu skupin Tangerine Dream a Kluster, které lze považovat za pionýry nonartificiální elektronické hudby. Oba soubory ale poměrně záhy opustil a začal neúnavně pracovat na vlastní tvorbě. Vydal desítky alb, letos mu vyšly rovnou tři; své poslední hudební dílo dokončil pouhé čtyři dny před smrtí. Conrad Schnitzler svůj konec očekával. Dle stránky na webu Global Living z roku 2009 nechce, aby lidi navštěvovali jeho berlínský hrob, jelikož rozeslal po celém světě své vlasy, které mohli jeho příznivci pohřbít podle libosti. Conrad Schnitzler tak zůstává prostřednictvím své DNA všude, což naplňuje jeden z jeho posledních výroků: Když nyní myslíme globálně, proč být pohřben jen v jedné zemi?

Spustit audio