Ladytron, Jessie Ware, Black Midi, Croatian Amor a další lásky z cest

25. únor 2019

Návrat nejlepšího anglického popu po osmileté pauze, nejvyhypovanější nováčci z Londýna, australský pop, holandské R&B budoucnosti i slovenský prog rock. To vše a mnohem víc vás nyní čeká v playlistu Radia Wave.

Weyes Blood – Everyday
Credits: Natalie Mering
Label: Sub Pop
Album: Titanic Rising

Jak by zněla Enya, kdyby pro ni hudbu psal David Ackles? Na to má odpověď kalifornská písničkářka Natalie Mering alias Weyes Blood, kterou dobře znáte z našeho playlistu díky spolupráci s Arielem Pinkem. Samoúčelné retro? V žádném případě. Takhle se aktualizuje klasika. Sedmdesátky v Everyday stříkají ze všech směrů, stejně jako krev v klipu pomrkávajícím po další nestárnoucí klasice – praotci všech slasher hororů Friday the 13th.

Drenge – Never See The Signs
Credits: Eoin Loveless, Rory Loveless
Label: Infectious Music
Album: Strange Creatures EP

Bratři Eoin a Rory Lovelessové založili kapelu Drenge (název pochází z dánského slova pro chlapce) už v době, kdy byli teenageři, a přestože jeli turné třeba s Arctic Monkeys nebo Wolf Alice, nijak výrazný průlom do mainstreamu zatím nezaznamenali. Asi se to nepovede ani s aktuálním albem Strange Creatures – na to je jejich zvuk zkrátka moc strange. Post punk, krautrock, přidrzlý vokál a středně dadaistické klipy ale tvoří skvělý koktejl, ze kterého rádi okusíme. V denních playlistech budete narážet na song Never See The Signs. Hodně doporučujeme pustit si i videoklip ve formě receptáře.

Ladytron – Tower Of Glass
Credits: Helen Marnie
Label: Ladytron Music
Album: Ladytron

„Ten nejlepší anglický pop.“ Takhle popsal liverpoolskou kapelu Ladytron samotný Brian Eno. Skupina si skutečně dlouho užívala výsadní postavení – svoje debutové album vydala elektropopová kapela sdružená kolem zpěvačky Helen Marnie přesně na začátku milénia a od té doby stihla přidat ještě dalších pět nahrávek. Ta aktuální, nazvaná prostě Ladytron, přichází po dlouhé osmileté přestávce. Nezdá se ale, že by Ladytron svůj sound výrazně měnili. Pořád je v něm slyšet výrazná inspirace osmdesátkami, záliba v atmosférickém dream popu i silný cit pro melodie. My si do rotace nasazujeme skladbu Tower Of Glass.

Jessie Ware – Adore You
Credits: Jessica Lois Ware, Joseph Mount
Label: UMG
Album: -

Britská zpěvačka Jessie Ware letos poslala svým fanouškům překvapivého valentýna v podobě nového singlu Adore You. Jak vysvětlila na Twitteru, píseň je jednorázová záležitost, která má zkrátit čekání na čtvrté studiové album. Kdy ale přijde, je zatím ve hvězdách, Ware se totiž už brzy stane podruhé matkou. Adore You produkoval Joseph Mount z Metronomy a mixoval James Ford ze Simian Mobile Disco.

Maydien – Maytrix
Credits: Maydien, Reuben Isaac
Label: Roche Musique / Epic
Album: Maytrix EP

Holandský zpěvák a rapper Maydien míchá klubovou elektroniku a futuristické R&B, na aktuálním singlu Maytrix ale zní trochu jako dvojče Andersona Paaka. Skladba Maytrix s hutným funkovým spodkem (produkce jeho dvorní spolupracovník Reuben Isaac) je předzvěstí stejnojmenného EPčka, které vyjde za dva měsíce.

Black Midi – Speedway
Credits: Cameron Picton, Geordie Greep, Matt Kelvin, Morgan Simpson
Label: self realeased
Album: Speedway EP

Nejlepší kapela z Londýna, o které vůbec nikdo nic neví? Tak nějak se hovořilo počátkem loňského roku o Black Midi, o nichž se pochvalně vyjadřovali jejich londýnští souputníci a loňská punková senzace Shame. Ve své hudbě ohýbají krautové i novovlnní přístupy, nebojí se monotónnosti a vzdáleně by mohli připomínat kanadské vypravěče Ought. Od té doby se závoj mystérií poodhalil jen lehce, na letošní Eurosonic tak přijížděli Black Midi jako nejočekávanější kapela festivalu. My jsme zase zvědaví, jak bude vypadat jejich debutová deska. Počátkem února totiž ohlásili spolupráci s labelem Rough Trade a při té příležitosti pustili online svůj singl Speedway, doplněný o jeho 3 remixy.

Lauv & Troye Sivan – i'm so tired...
Credits: Ari Staprans Leff, Troye Sivan
Label: Kobalt Music Publishing
Album: Blurry Bodies

Jessie Ware nebyla letos s valentýnským dárkem jediná – 14. února měl premiéru i nový klip australského zpěváka Troye Sivana a jeho amerického kolegy Lauva. i'm so tired... je přitom píseň o únavě z milostných písní a lásky vůbec. Jedná se o jejich první společnou skladbu, skladba je z chystané desky druhého jmenovaného, která se bude jmenovat Blurry Bodies.

Croatian Amor – Point Reflex Blue
Credits: Loke Rahbek
Label: Posh Isolation
Album: Isa

Jméno vůdčí postavy dánského labelu Posh Isolation Loke Rahbeka se objevuje v nespočtu projektů a kapel – od tvrdého, industriálem ovlivněného noisu dua Damien Dubrovnik po hlučný punk dnes již neexistujících Sexdrome. V únoru se o pozornost přihlásil znovu, tentokrát s jeho sólovkou Croatian Amor. Na šesté desce Isa jemně rozkládá popové melodie a přetváří je do ambientních ploch i chaotických koláží po vzoru Arcy. Do rotace nasazujeme krásnou a proměnlivou skladbu Point Reflex Blue.

Shy Boys – Dim The Light
Credits: Collin Rausch, Kyle Rausch, Konnor Ervin, Kyle Little, Ross Brown
Label: Polyvinyl
Album: Dim The Light / Brick by Brick

Stydliví hoši z Kansas City přišli začátkem února s dvěma singly, které vznikly během pauzy mezi nekonečným koncertováním. Dim The Light je precizní mix ozvuků Midwestern ema, minimalistických syntezátorů a chorusových kytar vytržených z kontextu těch největších hitů nové vlny let osmdesátých. Zasněné harmonizující vokály jsou pak už jen perfektní třešničkou na nostalgickém dortu.

The Ills – I Am My Own Weakness, Darling
Credits: Martin Krajčír, Ľuboš Hodás, Peter Berák, Miro Luky, Dominik Prok
Label: Deadred Records / Starcastic Records
Album: Disco Volante / Mt. Average

Čerstvá deska nenápadně světoznámých slovenských post-rockerů The Ills sice může na první poslech působit jako instrumentální progrockové dvojalbum určené především fanouškům matematiky, ale lehkost, se kterou si na něm čtyři nezpívající zpěváci předávají štafetu zvukomalebnosti, určitě stojí za pozornost každého fanouška kytarové ekvilibristiky. Na I Am My Own Weakness, Darling navíc uslyšíte zpěv frontmana 52 Hertz Whale Dominika Proka, který svou skromnou účastí zprostředkoval nejpřístupnější skladbu na už tak skvělém albu.

autoři: Jakub Kaifosz , Judita Císařová , Jiří Špičák , Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.