Lebanon v Echu: Vytvořili jsme si olomouckou scénu, která nám chyběla

15. leden 2019

„V případě naší kapely rozhodně funguje moment překvapení,“ říká olomoucká čtveřice Lebanon. Aktivní je něco přes dva roky, mediální zájem aktivně nevyhledává, ale z ústraní pozvolna míří směrem k obecnější známosti. Ještě aby ne: takhle neortodoxní noise rock tu dlouho nebyl. Psychedelická hudba? Možná. Ale rozhodně neduhových barev. Running joke o „kapele, kterou nikdo nezná“ už zajisté brzy docela pozbude platnosti.

Lebanon tvoří okruh čtyř přátel, pro které je vzájemná synergie klíčová: „Pokud by někdo odešel, Lebanon by skončili,“ říkají s tím, že právě za tímhle účelem dávají dohromady další a další kapely, jejichž sestavy všemožně variují olomoucké muzikanty. Osu ale pokaždé tvoří hudebníci z Lebanon: tedy zpěvačka Tereza, kytaristé Vašek a Kuba a bubeník Marcel.

Pro kompromisy není v jejich hudbě příliš místa, i proto je naprostá souhra tak důležitá. Projevilo se to též na podobě aktuálního releasu: kapela totiž nešla cestou standardního nosiče, ale download kód na debutové EP zabalila do velkoryse pojatého a formátově netradičního leporela, na kterém několik let spolupracovala se spřízněnými umělci.

Živelné koncerty Lebanon pak slibují nečekané, i pokud jste s tvorbou kapely obeznámeni. „Čekáte noise, dostanete disko a naopak.“ Základem živých vystoupení je nahraný repertoár, který však bobtná o improvizace – a ty, jak potvrdil třeba nedávný netradiční koncert v pražském Studiu Hrdinů, kapele jdou. „Naše koncerty a nahrávky nabízí hodně odlišné zážitky,“ dodávají.

Playlist:
Lebanon – V Sugrobách
Scott Johnson – John Somebody, Part I
Lebanon – Everest
Lebanon – Kašmar
Утро (Utro) – Души стареют быстрее тел
Norma Jean – The Shotgun Message
Orphx – Pain Is a Teacher
The Ex – New Blank Document

Probouzí Lebanon rádi neklid ve svých posluchačích? Co se stane, když jeden ze členů nemůže koncertovat? A jak působí jejich neortodoxní hudba na ně samotné? Poslechněte si rozhovor s kompletní sestavou olomoucké kapely.

autor: Viktor Palák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.