Ledově chladný eskibeat i grime z jiné planety. Čím srážíte teplotu vy?

1. duben 2021

Flám si naordinoval lehčí oraz od hostů a při té příležitosti se rozhodl rozlousknout některé dlouho v éteru visící dotazy – například nakolik může být „dřevní“ zvuk grimeu, který už od počátků Wileyho Ice Rinku a eskibeatu schytává samé ledové konotace. Debata se ale vedle teplot pod nulou točila třeba i kolem baget nebo Beatles – takže stranou nezůstanou ani příznivci dobrého jídla nebo špatných účesů.

Zjistili jsme totiž, že A. G. Cook vypadá jako všichni členové Beatles najednou – a dost možná i tak zní. A třeba toho i tolik sní – i proto si o jeho tvůrčím elánu, kdy vydává sedmialba jako na běžícím pásu, může leckteré čtyřčlenné těleso nechat jen zdát. Z toho pomyšlení nám lehce vyhládlo, a tak jsme pro bagety s tuňákem či masovými (klubovými) koulemi zavítali k výdejnímu okýnku labelu Hyperdub do Skotska, kde momentálně působí šikovný producent & prokurátor Proc Fiskal. Proč? Nevíme.

Na druhou stranu jsme si jisti, že dlouho očekávaný návrat dua Nguzunguzu bude ve skutečnosti návratem hodně ke kořenům – dost možná ještě starším, než se čítá existence tohoto tělesa. Jejich novinka Just A Touch totiž jako by ze syntezátoru vypadla klasice Moments in Love od Art of Noise – a tak jsme si nemohli nepřipomenout přes deset let starou Nguzunguzu kazetu Moments in Mixtape, kde to s obdivem k této nestárnoucí klasice a její implementací do moderního klubového zvuku vlastně všechno začalo. Alespoň pro nás určitě.

Jaký koncept mělo nést Kewuovo bistro? Kam o Velikonocích na pořádně ostrou grimeovici? A čí máma leštila barokní sochy? Poslechněte si řádně nasvačený Flám! 

autoři: Jan Bárta , Kewu
Spustit audio