Legendary Pink Dots zahráli na STIMUL FESTIVALU

4. říjen 2006

Kultovní psychedelická kapela zakončila koncertem v úterý 3. října v Roxy oslavy čtvrtstoletí své existence. Jako předskokan vystoupil člen "Legendárních růžových teček" Edward Ka-Spel. Tohoto zpěváka a zakladatele kapely jsme si pozvali do Odpolední session spolu s hudebním publicistou Petrem Ferencem. POSLECHNĚTE SI: Záznam rozhovoru

Legendary Pink Dots se představili v pražském klubu Roxy na druhém večeru v rámci STIMUL FESTIVALU. Koncert začal sólovým projektem Edwarda Ka - Spela, což samotný zpěvák označil za poměrně vzácnou příležitost. Nestává se podle něj tak často, aby hrál sólově. Pražský koncert je posledním, na kterém zakončí své tour, oslavující 25 let existence kapely.
Do Odpolední session jsme si pozvali zároveň hudebního publicistu časopisu His Voice Petra Ference, který je nejen velkým fanouškem LPD, ale dalo by se říct i velkým odborníkem na tuto kapelu.

Záznam rozhovoru ve video podobě najdete během pár dnů na webových stránkách Radia Wave.

Kultovní skupina Legendary Pink Dots vznikla v roce 1980 v londýnském squatu a jsou charakterističtí právě propuknuvší vlnou syntezátorové new romance v kombinaci s ohlasy o dekádu staršími hudebními žánry: psychedelií, pouťovou estetikou a lehce orientálním oparem a krautrockem, žánrem, který udělal z Německa počátku sedmdesátých let líheň desítek experimentálních spojení rocku s výboji elektroakustické hudby (mimochodem největší krautrocková legenda, Faust, vystoupí na závěrečném koncertu letošního Stimulu).
Stěžejní postavou Legendary Pink Dots je zpěvák, autor textů a většiny písní Edward Ka-Spel, který je známý tím, že je schopen své texty na pódiu improvizovat. Spřádá bizarní příběhy na pokračování, vášnivé lovesongy i psychedelickou estetikou ovlivněné sci-fi vize, v nichž mluví ústy televizních "duchů" či doufá, že Válka světů nezačne, dokud neumyje nádobí.

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio