Lepší dramec v hrsti než klacky v kýblu. Klubové čtení z knihy junglu

18. únor 2021

Málo se ví, že Česko je skutečná drumandbassová velmoc – ale tak nějak to všichni tušíme. DNA nejslavnějšího breaku hudební historie v naší kotlině evidentně trvale zdomácnělo – a o to je zvláštnější, že seriózní média o přetrvávající jungle horečce mlčí. Ve Flámu jsme se zkusili podívat na její stopy v současném klubovém zvuku.

Na počátku byl Amen Break – snad nejsamplovanější úryvek z hudebního tracku historie. Na jeho půdorysu pak ve Spojeném království vyrostla koncem 80. let minulého století raveová odnož breakbeat a z něj pak počátkem 90. let klubové styly jungle a drum and bass. Ty se dočkaly koncem milénia zvýšené obliby i v české kotlině – a ta, minimálně v tuzemských poměrech, jen tak neutichá.

Ve Flámu jsme se ovšem vypravili po synkopovaných stopách obou žánrů v současném klubovém ekosystému. Z klubové knihy junglu totiž po svém čerpá množství producentů, které trvale vzýváme – a zároveň si je spojujeme spíše s jinými styly. Přitom třeba k takovému jukeu má jungle velmi blízko – a to nejen beatovým kmitočtem. To, jak si s dřevním zvukem junglu a DnB rozumí jména jako Machinedrum, Slick Shoota, Sully nebo Burial, se dozvíte v posledním Flámu. Kapuci na to.

Může poslouchat jungle, kdo se bojí do lesa? Čí Boiler Room doporučujeme všemi deseti? A co na to bratr Machinedrum? Poslechněte si Flám na výpravě do junglu a DnB.

Playlist:

Mr. Mitch – Did We Say Goodbye
Ufo361 & Luciano – Wings 2.0
Mstk – Mssingno x M.I.K. (Mstk blend)
Machinedrum & Holly – Goji
Machinedrum – Gunshotta
Dream Continuum – Ride Away
LV & Joshua Ideheh – Imminent (Slick Shoota remix)
Coco Bryce – Hold The Line
Slugabed – Infinite Wave (Coco Bryce Thinks About It)
Sully – Memories
Burial – Chemz
Double 99 – Ripgroove (Fixate refix)

autoři: Jan Bárta , Kewu
Spustit audio