„Lepší malá ochrana než žádná.“ Jak čeští designéři šijí narychlo nedostatkové roušky

17. březen 2020

Základní textilní roušku, která chrání vaše okolí před kapénkami, tedy případnou nákazou virem COVID-19, ale i obyčejnou rýmou, vyrobíte snadno. Použité povlečení, zbytky metráže, nakonec i seprané triko splní svůj účel. V České republice kvůli pandemii nechybí ochranné pomůcky jen v domácnostech a nemocnicích, ale také v sociálních službách týkajících se rizikových skupin.

Zareagovali jsme na výzvu Jana Čižinského a začali jsme roušky vyrábět. Především pro domovy pro seniory a zdravotnická zařízení. Pak se nám začali ozývat známí a kamarádi, teď vyrábíme půl napůl,“ říká jedna z návrhářek studia Overall Office, které se jako jedno z mnoha rozhodlo nezištně pomoct. Ze zbytků látek, darovaných materiálů i textilu připraveného na jarní kolekci teď nejeden ateliér narychlo šije jednoduché roušky, které distribuuje, kam se dá.

Návrhářky z Overall Office, letenské studio One Day nebo studenti ateliéru Ekotextil design na Střední škole umění a designu v Brně tak posílají roušky zdarma tam, kde nejvíce chybí. Roušky od nás doporučujeme předeprat a pak nechat vyvařit pokaždé, když si ji vezmete ven,“ říká Karolína Juříková z Overall Office. Roušky šiju doma sama, stejně jako někteří studenti, navíc v Brně funguje platforma sijemerousky.cz s krizovým centrem v Divadle Husa na provázku, kde je možné přispívat prací i materiálem,“ říká Světlana Kulíšková z SSUD Brno.

Jak poznat 100% bavlnu, čím roušku sterilizovat a ve kterém sektoru u nás chybí nejvíce? Roušku pro sebe a své okolí může doma vyrobit každý, se systémovou krizí se snaží pomáhat designéři i školy. Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.