Léto v areálu barokního zámku Troja bude opulentní. Nová série eventů nabízí živou hudbu i besedy

9. červenec 2024

Letos v létě spojuje Radio Wave síly s Galerií hlavního města Prahy a společně přichází se sérií eventů s názvem Opulence. Hned třikrát se můžete vypravit do areálu barokního Zámku Troja v Praze. Každý z večerů nabídne dva živé koncerty a inspirativní diskuze s odborníky moderované hudební publicistkou Anetou Martínkovou.

„Při hledání pojítka této série jsme došli skrz barokní původ zámku k tématu opulence napříč dějinami umění a popkultury. Došlo nám, že historicky opulentnější žánry vznikaly často v období krizí. Samotné baroko mělo lidi vytáhnout z letargie po morové ráně. Současná společnost má za sebou covidovou krizi, sledujeme války a mezinárodní konflikty. Přijde nám, že se do současné kultury opulentnost zase vrací,“ popisuje projekt Martínková.

Opulence GHMP a Radia Wave

První Opulence s podtitulem baroque pop proběhne již dnes, v úterý 9. července od 18:00. Tematický večer zahájí beseda s Janou Patočkovou (Vogue) a Terezou Patočkovou (Page Not Found). Následovat bude koncert slovenské hudebnice s pseudonymem DASA, kterou doplní digitální písničkář Toyota Vangelis. Hudební část večera uzavře nová kapela na domácí scéně Ponyhenge v čele s písničkářkou Emily Brandi.

Jak vznikla letní spolupráce Radia Wave a GHMP? Kterým z hudebních žánrů se letošní Opulence bude věnovat? A kdo z tuzemského hudebnictva na akcích vystoupí? Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.