Liberatura o "kauze Lexikon"

20. leden 2010
Liberatura

Další díl Liberatury se bude týkat Lexikonu české literatury a především pak medializovaného sporu, který se kolem něj rozpoutal. Hosty budou ředitel Ústavu pro českou literaturu AV ČR doc. PhDr. Pavel Janoušek, CSc. a jeho oponentem profesor Ústavu české literatury a literární vědy FF UK prof. PhDr. Petr Bílek, CSc.

Lexikon české literatury je rozsáhlé lexikografické dílo zachycující vývoj českého písemnictví od samých počátků až do poloviny 20. století. Jeho první díl vyšel roku 1985, dokončen byl čtvrtým dílem vydaným v roce 2008. Kromě mnoha dalších cen získal také Magnesii Literu za přínos české literatuře.

Pod názvem Lexikon české literatury pro nové tisíciletí měl začít na půdě Ústavu pro českou literaturu AV ČR projekt revize části starších hesel a následná digitalizace. Po neshodách mezi týmem Lexikonu a vedením ÚČL AV ČR se rozhodlo několik pracovníků odstoupit do tohoto projektu. Reakcí byl Otevřený dopis (následovaný peticí) Radě ÚČL AV ČR vyjadřující nesouhlas s postupem vedení; Rada všechna tato obvinění odmítá...

Související odkazy:
petice-za-lexikon.cz
www.ucl.cas.cz/dokumenty/prohlaseni-lexikon.pdf

autoři: Karolína Demelová , David Zábranský
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.