Liberatura s básníkem Danielem Hradeckým

18. září 2013
Liberatura

Dnes se v Liberatuře jsme se vydali na sever Čech a zjistíme, jak se Mostecko a Litvínovsko otiskuje do tvorby Daniela Hradeckého, jehož třetí sbírka s názvem 64 vychází právě v těchto dnech.

Záhy po otevření knihy zjistíme, že máme co do činění s básníkem velmi sečtělým, který do svých veršů ukryl nepřeberně pastiček odkazů a aluzí. Kteří autoři a texty byly a jsou pro jeho poetiku zásadní? Z čeho pramení celou sbírku prostupující deziluze? Nakladatelství Perplex slibuje, že sbírka 64 je „zatím nejosobněji pojatou knihou“ Daniela Hradeckého, což je jistě dobrý důvod, proč si ve středu pustit Liberaturu a do jeho veršů se zaposlouchat.

Daniel Hradecký (1973) je severočeský básník, žije v Meziboří u Litvínova. Vystudoval gymnázium v Litvínově, byl archivářem Ústavu archeologické památkové péče v Mostě. Vydal sbírky Muž v průlomu (Orpheus, 2004) a V cirkuse Calvaria (Kniha Zlín, 2009), řadu básní publikoval časopisecky. V roce 2008 získal literární cenu Vladimíra Vokolka. Jeho třetí básnická sbírka s názvem 64 právě vyšla v nakladatelství Perplex.

autoři: Karolína Demelová , Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.