Londýnský Stormzy na svém debutu ukazuje budoucnost grimeu. Sám míří mimo škatulky

9. březen 2017

Nová generace grimeových MCs má konečně svou vlastní hvězdu. Třiadvacetiletý Stormzy sklízí skvělé recenze i hitparádové úspěchy, na debutu Gang Signs & Prayer už ale sebevědomě míří mimo hranice svého žánru.

Vydání debutu londýnského rappera Stormzyho, nazvaného Gang Signs & Prayer, provázela v Británii velká pozornost médií i fanoušků. Grime je aktuálně na vrcholu popularity a mluví se o něm jako o potenciálním velkém exportu, změnu ve vnímání pouličního žánru ostatně potvrdilo i nedávné předávání Brit Awards. Stormzy se tam objevil na pódiu po boku pop hvězdy Eda Sheerana a odstartoval kampaň své debutové desky, která nakonec minulou neděli doputovala na číslo jedna britského albového žebříčku. Nikomu jinému z grimeové komunity se to zatím nepovedlo, ale slavit je vlastně zbytečné, Stormzyho debut už vlastně s grimem jako undergroundem nemá tak moc společného. Je to totiž velká, mnohovrstevnatá – dalo by se říct popová – deska, která má za úkol představit všestranný talent přerůstající hranice jednoho žánru.

Stormzy získal svoje ostruhy jako undergroundový battle rapper a jeho průnik do žebříčků přišel v roce 2015, kdy se jeho nesmlouvavý freestyle WickedSkengMan 4 překvapivě podíval do britské Top 20. Na konci prosince se zuřivý vzkaz konkurenci Shut Up protlačil do první desítky a vypadalo to, že Stormzy míří ke hvězdám. Jenže bezmála dvoumetrový rapper pak strávil následující rok bojem s pochybnostmi a depresemi. Na svém sebevědomém dlouhohrajícím debutu Gang Signs & Prayer se přerodil v někoho, koho už dávno nezajímají žabomyší války grimeových partiček. Se svojí hudbou totiž míří někam úplně jinam.

Album sice odstartuje tvrdá grimeová palba v čele s mrazivými tracky Cold a Bad Boys, ale už čtvrtá skladba Blinded By Your Grace Pt. 1 je vlastně čistý gospel. Stormzy není žádný extra zpěvák, ale vokodér vyměnil za lidskost. Pomalá milostná balada Velvet, introspektivní R&B Cigarettes & Cush s americkou hvězdičkou Kehlani nebo epický soul Blinded By Your Grace Pt. 2 jsou rázným vykročením mimo škatulku grimeu. Zároveň ale postrádají upachtěnost podobných pokusů, které v minulosti dělali Wiley nebo Dizzee Rascal. Gang Signs & Prayer rozhodně odkaz grimeu nijak neznásilňují.

Grime’s not dead! Britský fenomén si drží tvář navzdory komerčnímu úspěchu i pomalé expanzi

03705940.jpeg

„Nosil jsem věci od Gucciho, ale vyhodil jsem je do popelnice, protože jsem to nebyl já,“ rapuje v loňském hitu That’s Not Me grimeová hvězda Skepta. Britský klubový žánr už přerostl rozměr subkultury a začíná se z něj stávat globální fenomén. Je to znamení konce zlaté éry grimeu?

Stormzy je samozřejmě pořád nejsilnější v přímočarých atacích (Return of The Rucksack, Mr. Skeng), ale schopnost střídat žánry je něco, co mu může většina jeho kolegů závidět. Možná v ní ale tkví i největší problém Gang Signs & Prayer. To, jak se Stormzy snaží naplňovat všechny náležitosti velké desky, trochu ubírá na údernosti jeho výpovědi. Jako kdyby na debut chtěl dostat úplně všechno – telefonát s veteránem z vězení (Crazy Titch – Interlude), vstup z fiktivního rozhlasového vysílání (Jenny Francis – Interlude), píseň pro mámu (100 Bags), dojemný emo rap o chybějícím otci (Don’t Cry For Me) i zpověď o svém spirituálním probuzení (21 Gun Salute).

Celé to nakonec působí dojmem sbírky těch největších klišé ze slavných rapových desek a jistým rozpakům se nevyhne ani samotný název alba Gang Signs & Prayer. Stormzy vlastně vůbec není rozpolcený mezi pouličním zločinem a Bohem, obojí je jeho nedílnou součástí. A když potřebuje, vytahuje z protikladných světů věrohodné historky. Jeho debutové album není frontální undergroundový útok ve stylu posledních desek Skepty a Wileyho, ale seriózní popová deska nabízející první životaschopný pokus o grime v nových mainstreamových podmínkách.

Hodnocení: 85 %
Stormzy – Gang Signs & Prayer (#Merky Records, 2017)

autor: Karel Veselý
Spustit audio