Lucie Kalusek o ADHD dospělých: Porucha pozornosti extrémně ubírá na sebevědomí

29. září 2017

Poruchy pozornosti ADHD/ADD jsou diagnostikovány zejména dětem. O tom, že by se vyskytovaly i u dospělých, se příliš nemluví. Hostem Diagnózy F byla tentokrát Lucie Kalusek, která má vlastní zkušenost s poruchou pozornosti a navázala tak na předchozí díl Diagnózy F na stejné téma, jehož hostem byla psycholožka Lada Pourová.

„Asi před třemi lety jsem začala ve svém chování a ve své paměti pozorovat určité změny, které jsem nedokázala ovládat a které se postupem času začaly zhoršovat. Byla jsem v té době i hodně ve stresu, co se týče vlastního byznysu, což samozřejmě na tyhle věci působí negativně. Bylo to pro mě hodně zmatené období. Věděla jsem, že hodně zapomínám, chvíli jsme si dokonce myslela, že mám Alzheimera, ale pak jsem si uvědomila, že jsem už v dětství měla nějaké potíže se soustředěním a to byl směr, kterým jsem se vydala a začala jsem hledat.“

Zapomínání bývá celkem běžným doprovodným jevem stresových situací. Jak tedy poznat, že tohle už je za hranicí běžného zapomínání a že jde už zřejmě o vážnější problém? „U mě to bylo o tom, že jsem se vážně snažila, soustředila jsem se, používala jsem různé pomocné prostředky, jako jsou seznamy, to-do listy, připomínky v mobilu a stejně jsem cítila, že ten mozek prostě nedokážu ovládat,“ popisuje Lucie. „Taky se mi stávalo, že mi doma manžel něco řekl a já jsem to během pěti vteřin zapomněla. Jednou mě poprosil, jestli bych mu mohla z koupelny přinést nůžky. Koupelna byla asi dva metry, ale já tam přišla a zapomněla jsem to. Tak jsem se vrátila a on se zeptal – máš to? A já odpověděla – co? Mám jít se psem? V tu chvíli mi došlo, že bych s tím už opravdu měla něco dělat.“

Čtěte takéDiagnóza F: Lidé s poruchami pozornosti selhávají i v běžných situacích

Lucie Kalusek si na internetu našla kontakt na psycholožku Ladu Pourovou a ta jí potvrdila, že to, čím prochází, je s největší pravděpodobností ADHD, resp. ADD záchvat (ADHD/ADD jsou poruchy pozornosti). Zjištění vlastní diagnózy přineslo velkou úlevu. „Nejen, že si řeknete – aha, to je tohle, já jsem normální, ale úleva je i to, když naproti vám sedí člověk, který tomu rozumí a provází vás tím,“ popisuje Lucie setkání s psycholožkou. Po čase se Lucie zapojila i do nově otevřené seminární skupiny, kde potkala lidi s podobnými potížemi. Zlepšení jejího stavu se dostavilo během několik týdnů.

„Záchvat se asi může zopakovat, ale obavu z toho nemám. Už vím, jak s tím zacházet, vím, co dělat, že je dobré tomu předcházet, umět zpomalit, zastavit se, vím, že mám Ladu, mám přátele ze skupiny, od nichž bych dostala podporu,“ říká Lucie.

Poslechněte si celý rozhovor s Lucií o jejích zkušenostech s poruchou pozornosti. 

Odkaz:
www.PoruchyPozornosti.cz

autor: Adéla Paulík Lichková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.