Lukáš Horák: Mé básně vznikají ve vaně

16. říjen 2013
Liberatura

„Upřímně musím říct, že mě vždycky lákaly ty soutěže, které vyhlašovaly prize money,“ přiznal nám v Liberatuře Lukáš Horák důvod, proč své básně poslal do literární soutěže Hořovice Václava Hraběte, kde obdržel 1. cenu. Nyní dokončil sbírku, která by měla vyjít na začátku příštího roku v nakladatelství Fra.

Lukáše Horáka jsme do druhého dílu seriálu o nadějných básnících vybrali díky přirozenému vtipu, který však neodvádí od smyslu básní. Inspiraci čerpá v lecčem, například v hip hopu: „Rapový text podle mého názoru často obsahuje vyprázdněné macho řeči – což mě vlastně baví – a to jsem se třeba snažil postavit do kontradikce,“ vysvětluje Lukáš, jak mu hudba pomáhá přemýšlet nad psaním.

Od Lukáše Horáka jsme se také dozvěděli, proč je v jeho tvůrčím procesu před usednutím k počítači důležité napustit si vanu, a v premiéře si vyslechli jeho nové básně z chystané sbírky. Celý rozhovor si poslechněte tady.

autor: Jonáš Zbořil
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.