Marek Jelínek jel na koloběžce 7850 km monzunovými dešti a šílenými vedry z Indie až do Singapuru

5. únor 2019

Indie, Nepál, Barma, Bangladéš, Laos, Thajsko, Vietnam, Kambodža, Malajsie, Singapur. Na koloběžce. V monzunovém období. Zdál se to být od počátku bláznivý počin, ale Marek Jelínek už předtím projel na koloběžce dlouhou trasu Jižní Amerikou.

Kdysi dávno prý zahlédl v garáži malou starou koloběžku a pak začal googlovat, co by se s koloběžkou dalo podniknout. Absolvoval s ní cestu po Jižní Americe a teď vyrazil na sedmiměsíční cestu po Asii. „Na Annapurny se stejně nejde připravit,“ říká o své cestě. „Obrázky na internetu nejsou nic proti mentální přípravě, která je skoro nemožná.“

Z cesty Marka Jelínka na koloběžce z Indie až do Singapuru

Cesta podle pravítka

„Na mapě jsem si vyznačil místa, která bych hrozně chtěl vidět, například Váránasí a Himálaj, a pak jsem je propojil čarami podle pravítka,“ směje se Marek Jelínek, když mluví o plánování své cesty. Hned Indie pro něj znamenala velký náraz kulturních odlišností a všudypřítomné pozornosti místních, kteří koloběžky takřka neznají. Váránasí v něm ale zanechalo silný spirituální dojem, který popisuje v cestovatelském a outdoorovém magazínu Radia Wave Casablanca.

Monzunová překvapení

V JV Asii se Marek Jelínek navíc pohyboval v monzunovém období, takže se každé ráno oblékal do mokrého oblečení a poslední suché věci si šetřil na spaní. „Později už jsem jezdil v plavkách. Jinak to nešlo.“ Bangladéš a Thajsko po návratu z cesty označil za svá největší překvapení a zvlášť pro chudou Bangladéš má jen slova chvály. „Cítil jsem se tam nejbezpečněji, lidé jsou neuvěřitelně otevření a přátelští.“ Svojí cestě dal navíc charitativní rozměr a vybral společně s organizací ADRA víc než 100 000 korun právě pro bangladéšské děti, kterým umožnil školní docházku. Víc o tom se můžete dočíst na Markově webu.

Z cesty Marka Jelínka na koloběžce z Indie až do Singapuru

Následuje Afrika!

„Když jsem přijel do Singapuru, byl jsem tak vyčerpaný, že jsem myšlenky na nějaké pokračování vůbec neměl. Chtěl jsem aspoň pět dnů zůstat na místě a nic nedělat. Prostě jen tak být a vychutnat si ten pocit, že jsem se dokázal po těch sedmi měsících sem vůbec dostat. Stálo mě to hodně sil. Byla to má nejtěžší cesta po všech stránkách,“ řekl například v rozhovoru pro Koloběžkový portál.

Dál chce Marek Jelínek pokračovat Afrikou a už plánuje konkrétní trasu z Namibie do východní Afriky.  

Poslechněte si zásadní zážitky z nevídané koloběžkové expedice v nabitém vyprávění pro pořad Casablanca!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.