Marina Šternová: Ženy v Izraeli jsou emancipovanější

17. červen 2013

Diplomatka Marina Šternová už čtvrtým rokem působí v Izraeli jako kulturní a tisková atašé. Přes svůj mladý věk toho má za sebou poměrně hodně. Působila třeba jako tajemnice exministra zahraničí Jiřího Dienstbiera. Poté pracovala na odboru společné zahraniční a bezpečnostní politiky EU, kde měla na starosti otázky terorismu. V Praze jsme Marinu odchytli při její návštěvě akce Dny Jeruzaléma v Praze.

Proč Marina zakotvila právě v Izraeli? Co je vůbec náplní kulturní a tiskové atašé v cizí zemi? Povedlo se jí nastartovat kulturní vazby mezi izraelskými a českými umělci? Jak vypadá kulturní život v Izraeli, jak jsou na tom tamní kulturní média a jak vypadá podpora kultury ze strany státu? S Marinou jsme také mluvili o toleranci Izraelců vůči sexuálním menšinám a jaké je postavení žen v této společnosti.

Marina Šternová pracuje od roku 2009 jako kulturní a tisková atašé České republiky v Izraeli. Už při studiu mezinárodních vztahů a diplomacie pracovala jako tajemnice bývalého ministra zahraničí Jiřího Dienstbiera, později nastoupila na ministerstvo zahraničí, kde se v rámci českého předsednictví EU věnovala bezpečnostním otázkám. Marina absolvovala Diplomatickou akademii, studovala žurnalistiku a dokončuje doktorát z kulturní antropologie.

autoři: Bára Šichanová , Martin Melichar
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.